Мартин Димитров завъртя сделка с газа. Огромна печалба

Ексдепутатът от ДБ учи как се прави търговия

Мартин Димитров завъртя сделка с газа. Огромна печалба | StandartNews.com

Търговска въртележка с газа представи на публиката доскорошният депутат от Демократична България Мартин Димитров и обяви, че страната ни е пропуснала огромна печалба.

Служебното правителство можеше да продаде газа от 7-те американски танкера и да спечели много, голям гаф е, че не го направи, коментира Димитров в студиото на Нова нюз.

"Трябваше да ги купят, в най-лошият случай можеше да ги продадат с огромна печалба", коментира икономистът. Бе категоричен, че слотове за разтоварването и втечняването му има, противно на твърденията на служебния енергиен министър.

Просто нито служебната власт, нито президентът Румен Радев са си направили труда на най-високо ниво да разговарят с турските и гръцките власти, заяви Димитров.

В такава сложна международна ситуация се обажда президентът на президента, премиерът - на премиера. Но те поддържат такива контакти не на Запад, а на Изток, заключи той.

Ако служебният кабинет обяви, че приема пращане в рубли към "Газпром", ни прави уязвими пред арбитраж, категоричен бе той.

Огромна грешка със съответните последствия и цена е, че служебният кабинет тръгна към Москва. Ако Москва не ограничаваше нарочно количествата и не спираше доставките, днес нямаше да я има тази криза. И тя започна да го прави още преди да нахлуе в Украйна, припомни Димитров. Нерационално звучи да казваме, че нямаме друг избор, освен да тичаме при този, който е виновен за високите цени.

Разписаното в договора с "Газпром" до края на годината не е гарантирано, цената на газа зависи от текущата борсова цена, а тя всеки ден се вдига именно защото Москва ограничава нарочно доставките. Затова е огромна грешка, че не купихме 7-те танкера с американски газ. Тяхната цена зависи само от борсата зад океана, която не е зависима от Москва, обясни още политикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай