Мария Габриел: Трябва да се подобри хуманитарната ситуация в Сирия

Мария Габриел: Трябва да се подобри хуманитарната ситуация в Сирия | StandartNews.com

Предизвикателството за ЕС по отношение на Сирия е да се гарантира постигането на напредък на политическо и хуманитарно ниво. Регионалният доверителен фонд на ЕС за Сирия (т. нар. фонд „Мадад"), създаден с цел осигуряване на съгласуван и съвместен регионален отговор на кризата в страната, е от изключителна важност. Справянето с хуманитарната криза днес означава предвиждане на случващото се в утрешния ден. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел относно евро-средиземноморските отношения по време на пленарен дебат с Върховния представител на ЕС за продължаващата сирийска криза.

Тя отбеляза, че политическият процес трябва да има отражение върху развитието на място и да се извършва паралелно с прекратяване на огъня. Така ще се избегне бездната между желанията на сирийския народ от една страна и договореното от представителите споразумение от друга. „Трябва да гарантираме пълноправното участие на жените, тъй като те са ключов елемент за успеха на прехода, както и инвестиция в бъдещето на Сирия", подчерта Мария Габриел.

Българският евродепутат призова за по-активни действия отвъд сирийския конфликт и миграционната криза. „Нужно е да подпомогнем решаването на настоящата криза, но също така трябва да засилим в бъдеще сътрудничеството на всички равнища с нашите ключови партньори като Йордания и Ливан. Това е една поуките, които следва да си извадим от конфликта", каза още Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай