Сряда,

Мария Габриел: Този, който ме направи политик, е премиерът Бойко Борисов

От: Администратор -
A
A
A

„Този, който ме направи политик, е премиерът Бойко Борисов. Искам да му благодаря като на човек, той е този, който ми даде доверието си", каза еврокомисарят Мария Габриел в студиото на „Тази Събота".

Тя използва и възможността преди Коледа да благодари и на кумата си Малина Едрева, която ѝ дала шанс да влезе в политиката. „Тя и съпругът ѝ ме срещнаха за първи път в Бордо", поясни Габриел.

Еврокомисарят говори за работата си като евродепутат и европейски комисар, дейността си в защита на човешките права и равноправието между половете, както и за семейството си.

„За мен правата на жените са права на човека и трябва заедно да ги отстояваме", каза Габриел.

Тя разказа за работата си в защита на човешките права и равноправието между половете. „В Судан видях момичета и жени, които ходеха пеша 20 км, за да гласуват, и ходенето беше изпълнено с песни и ликуващи викове – те наистина вярват, че могат да променят историята на своята страна", спомня си Габриел.

В Чад тя преживява и друг важен момент, който бележи нейната битка за равноправието между половете и правата на жените. „Една от жените говореше колко е лошо положението на жените там и много спонтанно ми подаде малката си дъщеричка и ми каза „Вземи я". Знаете ли колко е трудно за една майка да се раздели с детето си, знаейки, че може би това е по-добро", сподели Габриел.

„Този пример ме води във всяко едно от действията ми, връщайки се в Европа, да продължавам да се боря за правата на жените", допълни тя.

Семейството на Габриел е съчетание между български и френски традиции, тъй като тя е омъжена за французин.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички