Мария Габриел е зам.-председател на групата на ЕНП

Мария Габриел е зам.-председател на групата на ЕНП | StandartNews.com

Страсбург. Мария Габриел от ГЕРБ бе избрана за един от заместник-председателите на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Евродепутатът им Андрей Ковачев пък беше избран за един от петимата квестори на Европейския парламент. Квесторите отговарят за административните и финансовите въпроси, които пряко засягат членовете на Европарламента, съгласно насоките, определени от Бюрото, към което се числят също председателят и неговите заместници. 

Ковачев бе избран днес с 420 гласа на първи тур, като необходимото мнозинство за този избор беше 339 гласа. За петте квесторски места имаше шест кандидатури, сред които само една на евродепутат от България.

Андрей Ковачев поставя като основен приоритет в работата си като член на Бюрото на Европарламента намаляването на административната тежест в институцията, за да могат евродепутатите да се съсредоточат върху законодателната дейност на парламента, се казва в съобщението на партията.

"Трябва да се концентрираме в решаването на проблемите на гражданите. Те очакват от Европейския парламент да взима решения, с които да защитава правата им и да повишава стандарта им на живот, а не да затъва в административни процедури", заяви Ковачев след гласуването.

За зам.-председател на групата на АЛДЕ бе избрана Филиз Хюсменова, която водеше евродепутатската листа на ДПС. В ръководството на групата на социалистите и демократите няма българин, нито в групата на консерваторите, където членува Николай Бареков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай