Мария Габриел се среща с ДПС, БСП и ИТН, получава мандат за кабинет

Срещите ще се проведат в НС, а в тях ще участва и Бойко Борисов

Мария Габриел се среща с ДПС, БСП и ИТН, получава мандат за кабинет | StandartNews.com

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще се срещне днес с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН в търсене на подкрепа. В разговорите ще участва и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещите ще се проведат в Народното събрание – от 9.30 ч. с БСП, от 11.00 – с ДПС, и от 12.30 – с ИТН.

Вчера Бойко Борисов каза, че очаква трите формации ясно да заявят дали ще подкрепят формулата, обявена от номинираната за премиер Мария Габриел.

"Съставяне на експертно работно правителство за една година на основа на приоритети. Формат, който изключва думата коалиция", посочи Габриел.

Борисов остро критикува ПП-ДБ заради отсрочения им за вторник окончателен отговор дали все пак ще подкрепят първия мандат. "Ние в 15,30 часа трябва да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България. Дори това да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандат, ние го приемаме като обидно отношение", подчерта Борисов.

Вчера от БСП, ДПС и ИТН изразиха готовност за диалог и потвърдиха участието си. Условието на левицата е кабинетът да е експертен, на ИТН – финансов министър да не е Асен Василев. На среща отново не са поканени от партия "Възраждане", които вече отказаха подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай