Вторник,

Мария Габриел с решителен ход! Първи стъпки

От: СТАНДАРТ -
1577
Мария Габриел с решителен ход! Първи стъпки
A
A
A

Българският еврокомисар Мария Габриел, която ГЕРБ-СДС номинира за премиер, влиза ударно в преговорите да съставяне на кабинет. Утре тя ще се срещне с партиите в Народното събрание, съобщиха от партията на Бойко Борисов.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза.

В срещите ще участва и ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС.

Срещите ще се проведат в зала „Запад“ на Народното събрание“, както следва:

С ПГ на "Продължаваме Промяната-Демократична България" – в 10:00 часа;

С ПГ на "Движение за права и свободи" – в 11:30 часа;

С ПГ на "БСП за България" – в 13:30 часа;

С ПГ "Има такъв народ" – в 15:30 часа.

Мария Габриел е разговаряла вчера с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от днес е в неплатен отпуск, съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с номинирането на Габриел за министър-председател, предаде БТА.

Докато Габриел е в отпуск, нейните задължения ще бъдат поети от заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще съобщи за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, добави говорителят.

Няма да предполагаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък.

По принцип процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение - българските власти трябва да изпратят предложение, заяви говорителят, попитан какво би последвало, ако Габриел бъде утвърдена за премиер.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com