Мария Габриел с драматично решение. Най-важната крачка

Ето какво съобщи Урсула фон дер Лайен

Мария Габриел с драматично решение. Най-важната крачка | StandartNews.com

Докато цялата държава залага ще си тръгне ли доброволно главният прокурор Иван Гешев от поста, оставка подаде българският еврокомисар Мария Габриел. Тя е номинирана от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер и правилата изискват да се оттегли от комисарския пост.

ВИЖ ОЩЕ: Мандатът връчен! 7 дни за кабинет

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката на Габриел. Комисар Мария Габриел ме уведоми, че днес ще получи от българския президент мандат за съставяне на правителство, се посочва в изявление на Фон дер Лайен. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите, отбелязва председателят на ЕК.

Приех нейната оставка. Бих искал да благодаря на Мария Габриел за нейната работа като комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. На тази длъжност тя има голям принос за напредъка по задачите на ЕК в тази област. Благодарна съм на комисаря Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации "Хоризонт Европа", за силната подкрепа за иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет за иновации и за личния й ангажимент към Европейската година на младежта.

Бих искала да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на колежа на комисарите. Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм убедена, че нейният европейски опит в ЕК ще бъде използван добре за страната, допълва Фон дер Лайен.

Тя уточнява, че заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас ще поемат отговорностите на Габриел от днес. Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а Схинас - за образованието, културата и младежта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай