Мандатът връчен! 7 дни за кабинет

Румен Радев връчи папката на Мария Габриел

Мандатът връчен! 7 дни за кабинет | StandartNews.com

Обратното броене за кабинет с първия мандат започна. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на Мария Габриел, номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ с формула за кабинета! Брюкселски, с хора, които познават ЕС

По-рано днес Габриел, Бойко Борисов и ГЕРБ проведоха лидерски срещи с Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Тошко Йорданов. Габриел предложи експертно правителство с мандат една година. Партиите, които го подкрепят, няма да сключват коалиция, а ще имат споделена отговорност.

ВИЖ ОЩЕ: На среща с Мария Габриел, Нинова настъпи Борисов

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да Ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България - Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел.

Тя даде заявка, че ще направи всичко възможно в рамките на мандата България да има стабилно, работещо и редовно правителство. „За това моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитетът на България”, добави номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.

Габриел поясни, че искрено вярва, че подкрепата, която ще търси, ще излъчи послание за амбиция, че са способни да се обединят и да направят редовно работещо правителство. „Че ще работим за авторитета на България в Европа и по света. Че ще разгърнем потенциала на страната и неговите таланти. В сърцето на всичко това ще стои ангажиментът към хората и родината”, увери тя.

Номинираната за премиер припомни разговорите си с парламентарно представените партии. „Тези общи приоритети сега вече трябва да бъдат очертани в много повече детайли. Определеният от конституцията срок ще използвам и за това. Искам да ви уверя, че ще разчитам на широка подкрепа по тези приоритети, зад които всички заставаме, че са важни за България”, заяви Габриел.

Радев предупреди Габриел, че я очакват доста препятствия по пътя, но обяви, че следващия понеделник я очаква със състав на Министерски съвет. „Виждам, че днес и утре са решителни за вас - желая Ви успех!”, добави президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай