На среща с Мария Габриел, Нинова настъпи Борисов

Сбъркахте подхода още от самото начало, каза лидерката на БСП

На среща с Мария Габриел, Нинова настъпи Борисов | StandartNews.com

Колективното ръководство на БСП ще се събере утре, за да организира вътрешнопартийно допитване дали социалистическата партия да подкрепи номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Това стана ясно след лидерска среща в парламента, на която присъстваха председателите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова и кандидатът за премиер Мария Габриел.

„Няма да ви е лесно! Първо към Борисов - сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага чисто партиен премиер и партийната програма. Трябваше да търсим формат за национално, а не партийно правителство.” С тази кратка забележка се обърна Нинова към Борисов.

В началото на разговорите Мария Габриел представи визията си за експертно правителство, което да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат и попита БСП дали биха подкрепили такова правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е категорично "за" необходимостта от работещо правителство като изтъкна, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година. Очерта, обаче, общите виждания и различията между двете партии.

От БСП се обявяват категорично за присъединяване на страната към Шенген и активирането на средствата по Плана за възстановяване и развитие. Подкрепят и провеждането на съдебно реформа.

"Съдебната реформа - ама смислена - със задълбочена промяна в законите, ако трябва - промяна в Конституцията. Сменяме Гешев, за да сложим Пешев не е съдебна реформа", посочи тя.

На срещата Нинова получи гаранции и че ГЕРБ няма да инициира промени в конституцията, които да позволят приемането на Истанбулската конвенция.

Различия във вижданията на двете политически сили има за дефицита на бюджета, присъединяването към еврозоната и оръжията за Украйна.

Социалистите настояват дефицитът да е 4%-4,5% - по-висок от изискуемите за присъединяване към еврозоната 3%, но по-нисък от предлаганите 6% от служебния кабинет.

"Ние не споделяме виждането дефицита да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас това е много рязко орязване на разходи, а и при тези нива на инфлация и дефицит е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, особено за сметка на най-бедната държава в ЕС. Да помислим дефицитът да е между 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в полза на хората?", попита Нинова.

Мария Габриел отговори, че има възможност през 2024 г. дефицитът да се свие и под 4%.

Социалистите няма да отстъпят от това, че България не трябва да праща оръжия за Украйна, каза още Нинова и попита как БСП би работила с партия, която има обратната позиция.

По темата оръжие за Украйна - форматът не е коалиция. Вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си без това да възпрепятства съставянето на правителството. Затова съм благодарна за тези разговори, защото те ще очертаят общото, но ще позволят всеки, подкрепил това правителство, ще запази своята идентичност", отговори Мария Габриел.

"Ако подкрепим такова правителство, но то изпрати оръжия за Украйна, ние моментално ще го напуснем", отговори Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай