Карадайъ с формула за кабинета! Брюкселски, с хора, които познават ЕС

Приключи лидерската среща ГЕРБ-ДПС

Карадайъ с формула за кабинета! Брюкселски, с хора, които познават ЕС | StandartNews.com

Профилът на кабинета трябва да е европейски, брюкселски. Доста хора говорят за евроатлантическата ориентация, съвсем друго е да се подберат правилните експерти, които да изпълняват плана за европейски инвестиции в България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на лидерската среща с ГЕРБ, Бойко Борисов и кандидат-премиера Мария Габриел.

Бих искал да поздравя политическа партия ГЕРБ с номинацията на министър-председател. Защото, за да решаваме проблемите на хората имаме нужда от инвестиции. От 2007 г. насам основните инвестиции са на база европейските средства. В момента България закъснява, дано да не е фатално, но ужасно закъснява с оперативните програми, с Плана за възстановяване и устойчивост, със Стратегическия план за земеделие, с плановете за преход, очерта тревожната картина Мустафа Карадайъ.

Той припомни, че 60 млрд. лв. общо са заделени в Брюксел за България по европейските програми и от тях още нито една стотинка не е влязла по направление у нас. Затова според ДПС освен, че различните министри трябва да бъдат експерти, министрите в тези министерства, в което са инвестициите, трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат на компетенциите на съответните институции. Тези министри трябва да имат пряка комуникация с комисари и евродепутати, но и с по-ниските нива в Брюксел, за да може час по-скоро да отпушим този процес на инвестиции на европейските средства, категоричен бе Карадайъ.

И в България имаме да вършим доста сериозна работа, за да можем ефективно и целенасочено да използваме европейския ресурс предвиден за страната ни, допълни той.

Благодаря ви за експертния диалог за уточняване на детайлите. Различията са богатство, каза Мария Габриел в началото на разговора и поиска да знае позицията на ДПС за формата на правителството. Предлагам да помислим, за експертно правителство с ясно очертан мандат, в който има не само приоритети, но и мерки, каза Габриел.

Ясен мандат за нас означава ясно поети ангажименти, които да се изпълняват във времето, отговори Карадайъ. И заяви: „Колкото до експертността, малко нескромно може да прозвучи, но ние имаме самочувствието, че имаме експерти и то във всички сфери на обществено-политическия живот. Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти, ние ще следваме своето отговорно поведение с разум да решаваме и този проблем.”.

Благодаря ви да възможността да се видим. Това е вече поредна среща между двете партии, а и първа официална среща на този етап, в който се търси формула за изход от политическата криза на база приоритети, които биха ни обединили, каза в началото на разговора Карадайъ.

Той припомни, че и на изборите за 49-ото НС, и на вота за 48-о НС, ДПС пое ангажимент, че ще направи всичко възможно,  за да има изход от политическата криза, защото след Ковид и вследствие на войната в Украйна има редица кризи, които чакат своите решения.

Но преди да преодолеем политическата криза няма как да решаваме останалите кризи. В 48-ото НС ГЕРБ бе първа политическа сила, но за съжаление кабинет нямаше как да се състави. Сега ГЕРБ пак е първа политическа сила и отговорността е още по-голяма, подчерта лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ изброи ангажиментите, поети от ДПС пред избирателите в края на кампанията за 49-ото НС:

  • Спиране на прогресивното обедняване
  • Ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, предвиден за България
  • Ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи в обществото
  • Достъпно здравеопазване
  • Качествено образование
  • Предвидима среда за развитие на бизнеса с приоритет на малкия и среден бизнес
  • Устойчиво законодателство
  • Съдебна реформа, която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система, включително с промени в конституцията, а не на принципа "Стани да седна"
  • Развитие на регионите с приоритет на малки общини и малките населени места
  • Незабавно стартиране на плана за развитие на земеделието
  • Подкрепа за малкия и среден бизнес

Радостното за нас и за мен е, че на последните две срещи с експертите това, което Вие, г-жо Габриел, представихте като приоритети, се припокрива с нашите ангажименти. Приоритетите може да са изказани по различен начин, но са същите като съдържание. Приоритети, които трябва да станат дневен ред на политиците, на Народното събрание и на редовен кабинет, каза Карадайъ.

Той подчерта, че от няколко години ДПС настоява за редовен кабинет. Затова и на финала на 48-ото НС на среща с Борисов и Нинова призовахме политическите партии да си дават сметка за предизборното поведение, защото след изборите пак трябва да седнем на масата на разговорите, на преговорите, защото има нужда от диалог, разум и отговорност, за да излезем от политическата криза, допълни той.

На първата среща дойдох с ключово послание диалог и си пожелах да го изпълним. Благодаря, че и първата дума в този диалог е отговорност, коментира Мария Габриел позицията на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай