Мария Габриел очаква извинение от лидерите на ПП-ДБ

Тя подчерта, че за 9 месеца не си е позволила нищо подобно

Мария Габриел очаква извинение от лидерите на ПП-ДБ | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Очаквам извинение за епитетите и обидите. Това заяви на брифинг на ГЕРБ-СДС в парламента кандидатът за министър-председател Мария Габриел.

Тя подчерта, че за 9 месеца не си е позволила нищо подобно.

"Не съм нарушила Конституцията, указът е за назначаване на премиер. Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент за период от 18 месеца", допълни Габриел. „Тяхно право е да си направят отвод, но в този момент може да бъде изтълкувано по различен начин", каза тя.

"България има нужда от правителство, стабилност, както и ясно да заяви, че има нужда от кабинет на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Тук идва и ясна заявка за политическо представителство. Сега е моментът да покажем своята отговорност пред България”, каза още кандидат-премиерът.

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел върна вчера изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а номинираните за министри от партията заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерския съвет. От ПП-ДБ призоваха президента да оттегли указа си. Указът на президента по чл. 99 от Конституцията няма отношение към структурата и състава на кабинета, уточниха по-късно от президентската институция.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай