Манолова: Номерирането на бюлетините ще спре измамите

Манолова: Номерирането на бюлетините ще спре измамите | StandartNews.com

София. Въвеждането на номера върху бюлетините ще прекрати измамите от типа „индийска нишка", при която отвън се внася бюлетина и избирателите си предават всяка следваща – вече попълнена. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от левицата Мая Манолова. По думите й парламентът ще успее да приеме поправките в Изборния кодекс преди евровота през май. Парламентът продължава с гласуването на текстовете на второ четене и днес.

Въвеждането на номерация ще предотврати случаи като този с печатницата в Костинброд, коментира Манолова. Тя обясни, че след тъмната стаичка членовете секционната комисия ще сравняват номера от кочана с този на бюлетината, след което той ще бъде откъсван.

Манолова коментира и спора по въпроса за агитацията на майчин език, който според нея е популистки.

„Имаме позиция по отношение на това, че предизборната кампания трябва да се води само на български език. В Конституцията е казано, че кампанията се води на български език. Ако трябва да бъда честна, този проблем беше изкуствено раздут", каза депутатът.

„Новия Изборен кодекс гарантира по-честни избори, участие на повече малки партии", заяви Манолова. Тя смята, че той ще бъде приет в срок и се надява, че „президентската институция и президентската суета" няма да го спре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай