Манолова: Мораториумът не води до правни действия

Манолова: Мораториумът не води до правни действия | StandartNews.com

София. Вчерашното решение за удължаване на мораториума върху закупуването на земеделски земи от чуждестранни лица е едно изяло политическо действие, което не произвежда никакви правни последици и противоречи на текстове от Конституцията. Това заяви в ефира на ТВ7 народният представител от Коалиция за България и зам.-председател на парламента Мая Манолова. Тя обясни, че то възлага на Министерски съвет да предприеме действия и актове за налагане на мораториум върху продажбата на земи до 2020 г.

"Министерски съвет не е органът, който налага мораториум. Той може да поиска от ЕС преразглеждане на договора за членство на България. Има изявление на ЕК, според което това едва ли ще се случи", заяви Манолова. Тя припомни, че преди дни на Румъния е било отказано подобно искане. По думите й най-много това, което ще се случи, е България да получи наказателна парична санкция от ЕК за нарушаване на клаузи от присъединителния договор, която се определя като част от БВП. Манолова допълни обаче, че това се случва след съдебна процедура.

"Дебатът вчера даде воля на амбициите на различни политически партии", каза тя. Това, което може да се направи, за да бъде защитен българският национален интерес, е да бъдат наложени допълнителни ограничения пред евентуални купувачи на земеделска земя - чуждестранни физически и юридически лица, така че на практика да се осуетят подобни сделки или да се минимизират, обясни Мая Манолова. Като пример за такива мерки тя посочи, че ако дойде чужденец в България и иска да купи земя, той ще трябва да е живял 5 години в страната, евентуално да се е занимавал 7 години със земеделие и др.

"Ангажимент, който сме поели с колегите от КБ и аз лично, е, че буквално до дни ще подготвим такива законодателни промени, ще ги внесем и те трябва да станат факт до 30 декември", заяви депутатът. Тя поясни, че така от 1 януари, когато спре да действа този мораториум, ние ще сме защитили българския национален интерес и българските земеделски земи.

По нейно мнение по време на дебатите вчера само ДПС не са се поддали на лицемерието, а Атака са били последователни в своето поведение, тъй като никога не са демонстрирали особено уважение към европейското членство на България. Помолена да коментира начина, по който са гласували голяма част от депутатите от нейната парламентарна група, Манолова каза, че по нейно мнение те са се поддали на популизма в пленарната зала, а БСП не е "казармена партия" и всеки сам решава. "Нашият лидер, Сергей Станишев, беше в пленарната зала и гласува против, а Борисов удобно го нямаше, за да си остави защитна теза, едно алиби за пред ЕНП. Той обаче е заявил ясно своята позиция. Единствената изненадващата позиция бе на ГЕРБ", каза тя.

"ГЕРБ е във властова абстиненция. Това, което им липсва, е властта. С всичките си действия те показват неимоверното си желание да свалят законно избраното правителство на Пламен Орешарски и да се върнат във властта", каза народният представител. Тя подчерта, че макар основната им критика към кабинета да е, че е подкрепян от Атака, вчера пред очите на всички те са гласували с нея. Според Манолова, ако ГЕРБ са били искрени в желанието си да защитят българския национален интерес, те са имали тази възможност през 2010 г. и по-конкретно правителството на Борисов да поиска удължаването на този мораториум. "Условията по предприсъединителния договор са такива, че до третата година на членството може да се поиска удължаване на подобен мораториум", поясни Манолова.

По думите й ГЕРБ искат предсрочни избори на всяка цена и това е така, защото едни предсрочни избори, подготвени от служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев, при старите правила означава фалшификации и манипулации на изборите и шанс на ГЕРБ да се върне на власт. "Това е план на президента, а защо не и на г-н Борисов. Не знам до къде стига сценарият на тези хора, но след като вчера бях свидетел как ГЕРБ, които претендират за европейско развитие, се прегърнаха с Атака и гласуваха против основни клаузи в договора ни за европейско членство, тези хора няма да спрат пред нищо", каза още тя. По нейно мнение те ще загърбят интереса на гражданите, на бизнеса, на българската земя, на европейското ни членство само и само да се докопат отново до властта.

Има готов проект за изборен кодекс

"Има готов проект за изборен кодекс и той е много важен. Предлагаме машинното гласуване да има номера на бюлетините, да има скенери, които, ако не се приеме машинно гласуване, да могат да четат вота. Недействителните бюлетини са само едно от средствата за фалшификация на изборите, освен тях се използват печатници за бюлетини, отпечатване и циркулиране на бюлетини в публичното пространство, купуване на гласове, фалшификация от секционните комисии, подмяна на цели чували с бюлетини. Именно за това е написан изцяло нов изборен кодекс, който дава решение на всички тези безобразия", категорична бе председателят на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс.

Тя коментира, че това, което се случи в Пловдив, е доказателство, че изборите или трябва да са честни, или политическата система и демокрацията в България имат проблем. Според нея няма спор, че кметът на Пловдив е избран с измама. "Надявам се, въпреки натоварената програма до края на годината, новият Изборен кодекс да бъде приет, за да може европейските избори да бъдат по-честни", заключи Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай