Манол Генов: Сегрегация в Асеновград е недопустима

Манол Генов: Сегрегация в Асеновград е недопустима | StandartNews.com

Предизборната надпревара вече прекипява, в буквалния и преносен смисъл. Целта на претендентите е разбираема, но е недопустимо тази цел да оправдава всякакви средства. Позволявам си остро да реагирам срещу един абсурден етюд от предизборната кампания в Асеновград.

Само 48 часа преди да влезем в забраната за агитация, в асеновградския квартал „Лозница", компактно населен с етнически роми, кандидатът за кмет на Асеновград от ПП ГЕРБ, Силвия Хубенова, си е позволи недопустима форма на агитация, която надхвърли всякаква платформи и гражданска етичност. На среща с хората там тя е обещавала евтин хляб с повишен грамаж със странната упоритост как ще е по-евтин дори от хипермаркетите в града, визирайки и марките им. Със същия плам е обещавала социални аптеки за евтини лекарства с уверението как те вече имали договорки с производители и доставчици.

Реакцията на асеновградчани от този, а и от всички останали части на града и общината, е опасно верижна. Г-жа Хубенова обещава привилегии със стоки от първа необходимост за един квартал и етнос, открито противопоставяйки ги на останалата общност. Вероятно има предвид сегрегационни мерки като входно КПП за квартала или мерки за ограничаване на клиентския поток за евтин хляб и лекарства, може би през режима на пръстови отпечатъци.

Преди старта на предизборната каампани г-жа Хубенова, която е народен представител и от Асеновград, открито се протипостави и повлия в тази посока върху съветници от ПП ГЕРБ-Асеновград те да не подкрепят политика за урегулиране на парцели, върху които да се построят законни ромски къщи. Публичното й обяснение тогава бе, че това е предизборно и противникът й ще се възползва от това.

Да осигуриш вариант за законни ромски къщи бе процедура, лично представена дори пред премиера Бойко Борисов. Според Хубенова това е предизборно. А да обещаваш с абсурдна манипулация евтин хляб и лекарства 48 часа преди изборния ден на избиратели от същия етнос, е най-малкото некоректна агитация. Това е откровено противопоставяне на граждани на етнически и социален принцип. И е дързък опит за подкупване на тези избиратели с презупцията за тяхната уязвимост откъм финансов статус. Изумен съм и питам, защо не излезе с такива обещания и в квартал "Запад" или пред други групи избиратели, които не живеят в охолство.

Кандидатът на ГЕРБ в Асеновград дори не съзнава каква остра реакиця има това сред останалата част граждани на Асеновград. Дали ОИК- Асеновград ще реши да разпознае в този абсурден предизборен жанр откровен опит за купуване на избиратели – оставяме сама да реши. Защото е дързост на цял квартал да обещаеш евтин хляб и без ограничения изгодни лекарства, каза в заключение народният представител Манол Генов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай