Макрон със сензационна новина за България и РСМ

Думите му са пред медии след срещата на върха на НАТО в Мадрид

Макрон със сензационна новина за България и РСМ | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което включва и България.

"Мисля, че намерихме компромисно решение", цитира думите му National Post, изречени по време на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Испания, предава БГНЕС.

На 24 юни парламентът на България даде зелена светлина на правителството да одобри рамката за преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което може да позволи на Скопие да започне преговори за присъединяване към блока.

Чрез министерството на външните работи Скопие е получило предложението от френското председателство за преодоляване на спорните въпроси с България "с идеи, които се отнасят до публично заявените от страната позиции и възгледи“, съобщиха от правителството на Република Северна Македония, съобщи БТА.. 

Според написаното в съобщението това е основа за откриване на широк консултативен процес, който ще се проведе първо в рамките на правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

"Както обещахме, решението за нашето бъдеще ще вземем съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани,“ пише в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай