Макрон лансира 3 имена за шеф на Еврокомисията

Те са Мишел Барние, Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс

Макрон лансира 3 имена за шеф на Еврокомисията | StandartNews.com

Френският президент Емануел Макрон предлага три кандидатури, които да бъдат сериозно обсъдени и от тях да бъде излъчен следващият председател на Европейската комисия (ЕК). Те са главният преговарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние, еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер и първият заместник в досегашната Комисия Франс Тимерманс. Макрон направи това предложение в неделя по време на срещата на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел, предаде ТАСС.

"Мога да посоча няколко имена - Мишел Барние, Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс", каза той пред репортери.

Според него "назначенията трябва да се основават на ясен дневен ред и общи приоритети на ЕС". "Надявам се, че ще можем да излезем от тази среща с отговорите и новия екип", добави той.

Френският президент е убеден, че европейските лидери ще могат да се споразумеят за името на кандидата за поста на Европейската комисия на извънредната общностна среща на високо равнище. "Аз съм оптимист. Смятам, че можем да намерим споразумение. За това се нуждаем от дух на компромис и амбиция за ЕС", каза той.

Държавните и правителствените ръководители от Евросъюза ще се опитат на днешната си извънредна среща в Брюксел координират кандидатурите за петте ключови длъжности Съюза за периода 2019-2024 година. Това е третият опит: първият път този въпрос беше обсъден на непланирана среща на 28 май, а вторият път - на насрочения предварително форум на 20 и 21 юни, и двата пъти - без резултат.

Ще бъдат заменени председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката по сигурността Федерика Могерини, председателят на Европейската централна банка Марио Драги и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Всички те вече съобщиха, че напускат поста си. Правомощията на всички, с изключение на Таяни, изтичат на 31 октомври. Мандатът на председателя на Европейския парламент приключва от първата сесия на Европейския парламент на новото събрание (избрано на 23-26 май), която ще се проведе от 2 до 4 юли в Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай