Петък,

Магистрат поиска специална комисия за сьдебната система

От: Failed to load user -
2971
Магистрат поиска специална комисия за сьдебната система
A
A
A

София. ВСС трябва да прогледне и да използва скандалите с подслушванията за изясняване на проблемите в съдебната система, призова Калин Калпакчиев, член на ВСС, пред бТВ.

"Проблемите са ясни от години – прояви на политическа зависимост в дейността на прокуратурата и съда, умишлено мачкане на дела, оказване на натиск върху магистрати." Калпакчиев допълни, че чутото в разговора между прокурора Николай Кокинов, експремиера и бившия земеделски министър не го е изненадало.

"Ние говорим отдавна за тези връзки и зависимости, за това размиване на властите у нас. Виждаме как върху прокуратурата и цялата съдебна система се упражнява едно системно и нередно влияние. За такива предпоставки пише в книгата си и предишният главен прокурор Борис Велчев като обобщение на мандата си. А тук тези предпоставки ги виждаме на практика", добави Калпакчиев.

Калпакчиев поиска създаването на специална комисия, която ясно да дефинира проблемите в съдебната система и да търси решения. А те са - радикална промяна в модела на управление на съдебната власт, конституционни промени, разделно управление на съда и прокуратурата.

Магистратът подчерта, че въпросът дали думите на подслушаната „троица" свидетелстват за осъществени престъпления "не е лишен от основание".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички