Ловят с рентгени контрабандата

Кабинетът дава 20 млн. лв. за повишаване на приходите в хазната

Ловят с рентгени контрабандата | StandartNews.com

София. Агенция "Митници" ще купува нови рентгени, за да се проверяват влизащите в страната камиони и пристигащите с кораби контейнери със стоки, научи "Стандарт". Това е част от мерките на правителството за борба с контрабандата. На заседанието на Министерски съвет беше одобрено предоставянето на допълнителни 36,05 млн. лв. на Министерството на финансите. От тях 20 млн. лв. са за инвестиционни проекти на Националната агенция за приходи и Агенция "Митници". Парите ще се използват за повишаване събираемостта на приходите в бюджета, борба с данъчните измами и засилване на митническия контрол.

Все още не е уточнено на кои гранични пунктове ще бъдат поставени новите рентгени. Възможно е да бъдат купени и мобилни рентгени, така че лесно да може да се сменя местоположението им. В мотивите си за отпускане на допълнителните средства от кабинета посочват, че в отговор на препоръки на Съвета на ЕС се гарантират средства за изпълнение на заложената нова мярка в Националната програма за реформи "Справяне със сенчестата икономика". Целта е повишаване на приходите от ДДС, ограничаване на нелоялната конкуренция и изкривяване на вътрешния пазар със стоки с висок фискален риск.

Близо 13 млн. лв. от допълнителните средства за Министерството на финансите ще се използват за развитие и поддръжка на национално значими информационни системи. Други 2,2 млн. лв. са предназначени за хонорари на рейтинговите агенции Moodys, S&P и Fitch, които дават рейтинг на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай