Неделя,

Голямато чакане свърши. Лидерската среща

От: Иван Ангелов -
917
Голямато чакане свърши. Лидерската среща
A
A
A

ГЕРБ-СДС инициираха лидерска среща с втората по численост парламентарна формация "Продължаваме промяната-Демократична България".

Първата от поредицата лидерски срещи по инициатива на ГЕРБ-СДС ще се проведе днес от 10,30 часа с ръководството на ПП-ДБ. Те остават предпочитан партньор за първата политическа сила в 49-ия парламент.

До срещата днес се стигна след поредица от разговори между работни групи по законодателната програма, компромис за избора на председател на Народното събрание и консултации при президента.

Въпреки разбирателството по ключови приоритети двете формации не могат да постигнат съгласие за съставяне на правителство. От ГЕРБ-СДС продължават да настояват да получат отговор на въпроса защо ПП-ДБ отказват подкрепа за кабинет с техния мандат.

Деница Сачева коментира: "Те са фокусирани единствено върху това да излъчват послания, че не биха направили нищо с ГЕРБ в първия мандат, но от друга страна пък изглежда, че като че ли всичко, което биха могли да направят с втория мандат, могат да го направят само с ГЕРБ. Нелепо звучи да бъдем призовавани ние да се откажем от първия мандат, да не говорим за политики, а просто да изпълняваме ултиматума на втория".

Съпредседателят на ПП Асен Василев е категоричен, че разделителните линии са ясно очертани и са налице: „Драматични различия са това как да се управлява държавата…Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии, ще предложим ясна програма“, което напълно изключва подкрепа за мандат на ГЕРБ.

На този фон вчера президентът Румен Радев обяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат, за да даде възможност на депутатите да приемат важните закони по Плана за възстановяване и бюджета.

До края на седмицата ГЕРБ-СДС ще поканят на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com