Летифов: Нервността на Радев няма място в политиката

Никой няма право да поставя под въпрос лоялността на българските турци към Родината, каза зам.-председателят на ДПС

Летифов: Нервността на Радев няма място в политиката | StandartNews.com

Не разбирам тази изнервеност, която демонстрира президентът Радев вчера. Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ и всички турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията, на състава на самия български народ. Това коментира зам.-председателят на ДПС Халил Летифов в интервю за БНТ. И допълни: „Подобни намеци имаше в едни отминали времена, които ние вярваме, че са забравени и че нямат място в историята на България. Българският народ преодоля заедно – без значение от етнос и религия, тези мрачни времена отпреди 1989 г. С болката и наследството от тези времена беше създадено ДПС”.

За нас тази тема е изключително чувствителна и никой не може да поставя под съмнения лоялността и любовта на всички български турци, на всички български мюсюлмани, на всички етнически групи в България към нашата родина България, категоричен бе Летифов.

Така че тази изнервеност за мен е необяснима и няма място в българския политически живот, каза още зам.-председателят на Движението.

На въпроса защо е важно да се знае има ли един министър двойно гражданство, Халил Летифов заяви, че причината е конституцията, която категорично повелява хора с двойно гражданство да не бъдат депутати и министри, което важи за всички български граждани.

Разговорът тръгна още от напускането на г-н Карадайъ на КСНС като причината беше въпросът за гражданството на Кирил Петков, който не получи отговор, защото било тема извън дневния ред, обясни Летифов. ДПС са категорични, че актуализацията на бюджета също е била тема извън дневния ред на КСНС, свикан за мерки срещу разпространението на коронавируса.

Нямаме нищо лично към министър Петков, става въпрос единствено и само за спазването на закона, подчерта Летифов. Отговорът за гражданството на Петков го очаква цялото българско общество, защото поражда съществения въпрос носиш ли родината в сърцето си, коментира още Летифов.

Той допълни, че анти-ДПС риторика има не от днес и вчера, а през последните 25 години. „Това е тезата на една медийно олигархична НПО група, по-известна като „Капитал”, която в последните 25 години руши ред правителства и партии или създава такива с анти-ДПС риторика. Днес, когато отново сме изправени пред избори, виждаме как някой се опитва да прикрива своята политическа немощ с анти-ДПС риторика”, коментира Летифов.

Само че тази анти-ДПС риторика няма да реши кризите – нито здравната, нито социалната, нито престоящата с мигрантите, включително и политическата, която ние виждаме, категоричен бе депутатът от ДПС.

Ако тези консултации имаха за цел най-малкото да произведат възстановен диалог, шанс за съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност, по този начин този шанс бива турпилиран и надеждите за съставяне на правителство всъщност клонят към нула. Това е видимият резултат за политическото лицемерие, за което ние говорим, допълни Летифов.

Относно необходимостта от актуализация на бюджета, той обясни, че ДПС ще участва активно в обсъжданията, тъй като определено има нужда да се прегледат финансите. След съставената комисия от НС вчера, ще има вече нормална работа по бюджета. Но ние празен чек няма да подпишем, без да е ясно къде отиват тези разходи - ние няма да се съгласим, категоричен е депутатът от ДПС.

По темата дали е възможно съставяне на правителство, Летифов изтъкна три важни акцента. Първия е нуждата от редовно правителство, което да поеме своята отговорност и да се справи с кризите, които ще се усилват.

Вторият е чисто математически - конструктивният елемент, който към този момент не е особено обещаващ.  И не на последно място - ако тези втори консултации имаха за цел да възстановят диалога и  наистина да се потърси това решение, което е важно за страната, всъщност резултатът е съвсем различен.

Очакваме да видим какво ще е поведението на парламентарните групи в НС след завъртането на рулетката, допълни Летифов.

Нормалността в политиката отсъства категорично - виждаме едно противопоставяне с език на омразата и поставяне на едни разделителни линии в българското общество, от които ние категорично нямаме нужда, каза в заключение депутатът от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай