Понеделник,

Летифов: ДПС винаги отстоява единността на нацията

От: Агенция Стандарт -
Летифов: ДПС винаги отстоява единността на нацията
A
A
A

„Нашата родина е България и никога не е поставяно под въпрос това. От самото си създаване на ДПС винаги сме отстоявали целостта на страната и единността на нацията“, заяви политикът Халил Летифов в „Лице в лице“.

Повод за неговото изказване стана противоречивият превод на думите на председателя на ДПС в Турция, според който Мустафа Карадайъ нарича Турция „своя родина“. Това предизвика реакции в България, включително и от президента Радев. Впоследствие от „Анадолската агенция“ внесоха уточнение, че Карадайъ е използвал думата „прародина“.

Според Летифов случаят е „неприемлива заигравка“ преди изборите, а всеки, който е искал, е можел да получи акуратен превод на думите на председателя на ДПС, включително и президентът.По повод санкциите от страна на САЩ към политика от ДПС Делян Пеевски, Летифов заяви: „Нашата позиция беше много ясна – преди да се разграничим от когото и да било, искаме да видим доказателствата“, което е „най-резонното нещо е, когато се твърди, че има корупция“.

ДПС винаги е подкрепяла борбата с корупцията и тя трябва да започва на „законово ниво, където трябва да се предотврати създаване на хранителна среда за нейното възникване“. Все още е рано за реална оценка на служебния кабинет, а извършените назначения и рокади са в неговите правомощия и могат да бъдат свързани с „усилията за провеждане на честни избори“. В това отношение Летифов очаква намаляване на „бюрократичния натиск“ при провеждането на вота. Рестарт на държавността и нормалността в българската политика, което е изключително важно за чуждите инвеститори и връщане на доверието на гражданите в политическия процес са ред приоритетите на ДПС, заяви политикът.

В отговор на въпрос дали ДПС би подкрепило ново правителство на ГЕРБ, Летифов заяви, че биха подкрепили всяка политическа сила с ясна позиция и програма, но е твърде рано, защото избирателят още не подредил партиите в новия парламент. Със сигурност обаче няма да бъдат подкрепят партии, „които не проповядват демокрацията и единението на нацията – те са забранени от нас“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички