Сряда,

Ледовете се топят. "Промяната" омекна към ГЕРБ

От: СТАНДАРТ -
2081
Ледовете се топят. "Промяната" омекна към ГЕРБ
A
A
A

Ледовете между "Продържаваме промяната" и ГЕРБ започнаха да се топят. Двете партии неочаквано намериха куп допирни точки.

ВИЖ ОЩЕ: След спешна среща! Разбраха ли се ГЕРБ и "Промяната"

„В хода на тази дискусия това, което се видя е, че бихме могли да формулираме приоритети, които спешно трябва да се задвижат. Имаме голямо съгласие кои закони трябва да се приемат“, каза в интервю за бТВ акад. Николай Денков (ПП-ДБ) след срещата с ГЕРБ-СДС.

По думите му това са законите, свързани с приемането на България в Шенген и еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост, правосъдната реформа, бюджета.

„Задачата, която изскочи е, максимално бързо още утре да започне работа една или две работни групи, в които да се подредят, а и като календар кога ще влязат и ще могат да бъдат приети на първо и второ четене. Още утре бихме могли да започнем работа в този формат от ПП и ГЕРБ“, допълни акад. Денков.

Самият той ще води групата, свързана с подготовката на законодателната програма. По думите му на срещата от парламентарната група на ПП-ДБ са присъствали той, Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанас Атанасов, а от страна на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова и Росен Желязков.

„Действително нямаме доверие на ГЕРБ и сме създадени, за да променим този модел, който не само ние, но и избирателите ни смятаме за неприемлив. Няма как при една първа такава възможност да кажем, че не ни интересува за какво са ни избрали. Трябва да намерим начин да сменим модела. Тази смяна става по два начина – законодателен, и вторият е свързан с това как се променя работата на изпълнителната власт, но този разговор не сме го започнали още“, каза Денков.

По думите му докато не видят реални действия, които променя модела, няма как да заработят в коалиционно или каквото и да било правителство заедно с ГЕРБ.

На срещата е обсъждано и предложението на ПП-ДБ председателят на парламента да бъде на ротационен принцип. „Темата е отворена и ще продължи да се обсъжда, решението трябва да бъде на ГЕРБ“, каза акад. Денков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com