Кючюк: Стоим рамо да рамо със Западните Балкани

ЕС мобилизира финансов пакет от над 3,3 милиарда евро в полза на Западните Балкани

Кючюк: Стоим рамо да рамо със Западните Балкани | StandartNews.com

Българският евродепутат от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, приветства приетата днес от държавните и правителствените ръководители на ЕС декларация за Западните Балкани.

Лидерите на ЕС и шестте партньори от Западните Балкани се събраха за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от хърватското председателство на Съвета на ЕС. Събитието, което трябваше да се проведе в Загреб, се състоя чрез видеоконференция, малко след като ЕС мобилизира финансов пакет от над 3,3 милиарда евро в полза на Западните Балкани, за да помогне на региона да се справи с пандемията от COVID-19. Предишната среща в този формат се състоя по време на българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София и даде силен тласък на европейската перспектива на Западните Балкани.

"Приветствам срещата на върха за Западните Балкани и нейните заключения. Решението за предоставяне на над 3,3 милиарда евро финансова подкрепа от ЕС за страните от Западните Балкани в борбата срещу COVID-19 е от решаващо значение и ще помогне на региона да преодолее здравната криза. Въпреки трудните времена, Европа за пореден път показа, че стои рамо до рамо със своите партньори от Западните Балкани и потвърди своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на региона. След като през март Европейският съвет се съгласи да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е редно да продължим да подкрепяме Западните Балкани за осъществяване на необходимите реформи, тъй като тяхното бъдещето принадлежи към Европейския съюз. Нашата политическа, икономическа и социална ангажираност и изразяването на солидарност са движеща сила на интеграцията и показват, че разширяването на ЕС може да бъде успешна история", заяви Кючюк пред медиите.

Според лидера на групата Обнови Европа в Европейския парламент Дачиан Чолош Срещата на върха за Западните Балкани освен че е потвърдила европейската перспектива на региона, е била и добър повод за двустранен ангажимент:

"От една страна, видяхме решимостта на ЕС да засили още повече своя ангажимент на всички нива в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона и от друга страна, обещанието на Западните Балкани да поддържат европейските ценности и принципи и да провеждат необходимите реформи старателно и енергично".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай