Неделя,

Кючюк с правила за разгръщане на филантропията

От: СТАНДАРТ -
Кючюк с правила за разгръщане на филантропията
A
A
A

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан Кючюк и зам.-председателят на Европейския парламент Никола Беер (ФДП, Германия) бяха домакини на уебинар на групата "Обнови Европа" на тема: "Филантропия и организации с нестопанска цел в Европа”.

„Казват че „това, което правим за самите себе си си отива с нас, а направеното за другите и за заобикалящия ни свят остава и е безсмъртно“, затова и филантропията е в основата на всяко общество и определя колко справедливо е то. Посланието „Никой няма да бъде изоставен!” е особено актуално във времена на кризи като днешните. Разбира се, за целта имаме нужда от правна рамка, синхронизиране и пазар. Ето защо настоящата дискусия поставя въпроси с поглед напред към един от основните принципи на всяка система – необходимостта от правна яснота.”, каза Илхан Кючюк при откриване на уебинара.

По време на събитието участниците обсъдиха съществуващите пречки и въпроси с оглед множеството различни правила и режими в ЕС по отношение на установяването, прекратяването и статута на организациите с нестопанска цел, както и въпроси, свързани с осъществяване на децентрализиран надзор над дейността им, данъчни и икономически въпроси и свободното движение на капитал, посветен на общественополезни дейности в рамките на вътрешния пазар.

„Всички тези аспекти изискват по-внимателен преглед за преодоляване на ненужните бариери и гарантиране на правна сигурност, което е от съществено значение, ако искаме да разгърнем потенциала на филантропията и да постигнем правилния баланс на механизмите за осигуряване на независимост и отчетност на действащите в тази сфера организации”, коментира Кючюк по време на срещата.

Темата на уебинара е особено актуална в условията на пандемията от COVID-19, с оглед на участието на организации с нестопанска цел в изследователската и общественополезна сфера, както и предстоящото разглеждане от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент на доклад относно Устав за европейските трансгранични асоциации и организации с нестопанска цел, по който докладчик за „Обнови Европа“ ще бъде българският евродепутат.

Освен домакините на събитието на група „Обнови Европа“ – Илхан Кючюк и заместник-председателят на ЕП, Никола Беер, участие взеха и г-жа Ула Енгелман, ръководител на отдел „Социална икономика“ на Европейката Комисия, Комисарят по финансови услуги, финансова стабилност и Съюз на Капиталовите пазари – Мейрийд МакГинес, унгарският евродепутат, член на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи - Анна Донат, координаторът на „Обнови Европа“ за комисията по икономически и парични въпроси – Луис Гарикано, както и представители на неправителствения сектор.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички