Кючюк домакин на Конференция за бъдещето на Европа

За първи път от създаването на ЕС, трите институции – Европейски парламент, Съвет и Комисия, участват заедно в подобна инициатива по приобщаваща демокрация

Кючюк домакин на Конференция за бъдещето на Европа | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан Кючюк беше домакин на онлайн конференцията: ЕВРОПА НА ГРАЖДАНИТЕ: КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА. Актуалността на темата се определя от скорошното стартиране на дигиталната платформа за Конференцията за бъдещето на Европа и възможността за участие на всички граждани в процеса на вземане на решения. Участие в онлайн форума взеха политици, изследователи, експерти и представители на младежките организации.

„Европейските граждани искат повече Европа в политиката по здравеопазване. Всички кризи досега, включително и коронакризата, ни доказаха, че е време Европа да започне да взима политичеките решения заедно, за да се справи с предизвикателствата. Конференцията за бъдещето на Европа е важна, защото във време на промени дава възможност на европейците да  изразят  очакванията си от Европейския съюз, за да го адаптират към бъдещето. Този разговор ще бъде воден от гражданите, от всяко кътче, с различни гледни точки. Идеята за представителна демокрация няма да бъде подменена, напротив – тя ще бъде подсилена. Всички ние имаме анжажимента да разказваме Европа както с нейните достижения, така и с предизвикателствата.”, каза Илхан Кючюк при откриване на форума.

Зам.-председателят на Комисията по демокрация и демография Дубравка Шуица и Ги Верхофщад съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа също взеха участие в събитието, организирано от българския евродепутат. И двамата са единодушни, че в Конференцията гражданите трябва да се намират в ядрото, да бъдат участници, а не обект. За първи път от създаването на ЕС, трите институции участват заедно в подобна инициатива. Необходимо е да се намери нов път напред, защото светът е различен и механизмите на демокрация и вземане на решения трябва да са съобразени с новото време.

На събитието присъстваха и представители на младежките организации, сред които и президентът на ЛАЙМЕК – Антоанета Асенова.

„От нас младите хора зависи бъдещето на европейския проект. Ние искаме смели и категорични решения, защото младите хора са амбициозни и искат промяна. През последната година успешно работихме по нашите предложения за реформиране на институциите. Ние влагаме огромни очаквания и вярваме, че Конференцията ще ги оправдае. Нуждаем се от двигател, защото хората се плашат от новия свят, но понякога съжаляват за пропуснатите възможности.”, заяви Антоанета Асенова.

Онлайн форумът предизвика голям интерес у аудиторията не само в България, но и в целия  ЕС. На първо място, защото беше на 3 езика, а и тъй като събитието е регистрирано на специалната онлайн платформа на Конференцията за бъдещето на Европа и аудиторията имаше възможност да задава въпроси на панелистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай