Куюмджиев: Показахме, че можем да защитим бедните

Куюмджиев: Показахме, че можем да защитим бедните | StandartNews.com

Явор Куюмджиев, водач на листата на "БСП лява България" в Търговище

- Г-н Куюмджиев, бяхте номиниран за народен представител от БСП-Търговище още преди официалния старт на редене на листите. Какво свършихте за година и половина в региона, че да заслужите доверието на симпатизантите си там?

- Преди всичко изпълних със съдържание думите народен представител. За да мога да представлявам хората на Търговище и региона, аз трябваше да знам какви са проблемите им, тревогите. Обикалям непрекъснато цялата област и лично разговарям не само със симпатизанти и членове на БСП, но и с всеки, който има желание да развива своя град, квартал. Около 20 млн. лв. бяха инвестирани в Търговище за една година. Нещо, което не се е случвало през последните 30 г. Започнахме ремонти на улици, на площада, на ВиК сектора, започнахме много проекти и в другите общини. Например ремонт на един цял квартал в Попово, новоизграден участък на околовръстния път там. Това, което вече е започнато, ще бъде довършено. За съжаление, въпреки гарантираните допълнителни средства от инвестиционната програма, някои проекти не можаха да се случат, тъй като правителството падна.

- Вашите опоненти говорят за колапс след вашето управление?

- Тезата им е абсурдна, защото държавата никога не е била в толкова добро финансово състояние. Близо 28 млрд. лв. валутен резерв, над 9 млрд. лв. фискален резерв. А що се отнася до останалите сфери, за една година който и да е, няма как да направи нито нещо много позитивно, нито да доведе нещата до катастрофа. Прекалено е кратък периодът, за да се случи едното или другото. За 1 година показахме, че може да се защитават интересите на обикновените хора, вместо интересите на монополите и на богатите.

- Намалихте цената на тока, но с идването на зимата се говори за поскъпването му. Какво е състоянието в енергетиката?

- Състоянието не е добро. Но не е много по-различно от това, което заварихме. Нашите усилия бяха за регламентиране и регулиране на свръхпечалбите на някои от участниците в сектора. Но някои от предложените промени бяха блокирани от президента Плевнелиев. Да припомня - 20% такса върху ВЕИ-тата. На базата на подобни мерки, като например свалянето на студения резерв от 1000 на 500 мегавата, премахването на т.нар. "цветни" добавки и увеличаването на износа на ток. Намаляването на общите цени на производителите и дистрибуторите доведе до една здрава основа за намалението на цената. Не ни стигна времето да продължим следващите стъпки за трайно ниската цена на електроенергията. А планираното увеличение в момента може да не се случи, ако ГЕРБ, които в момента управляват посредством марионетката Близнашки, намерят политическа воля да решат проблемите. Но не вярвам това да се случи, тъй като на практика те са проводник на интересите на олигархията, на задкулисието и на грабежа на енергетиката. Лобисти за това, българите да стават все по-бедни и по-бедни.

- Отредена ли е вече ролята на БСП на опозиция в 43-ото Народно събрание?

- Отреждането го прави българският избирател. В момента ние се състезаваме за доверието на хората. Аз съм убеден, че нашият резултат ще бъде изненадващ за всички, които ни отреждат лошо представяне. В Търговище имаме сили и за втори мандат и вярвам, че ще можем да го реализираме. Но вижте, за БСП не е самоцел властта. За нас е важно да защитаваме интересите на хората. Имаме основни тези, от които няма да отстъпим, защото те са за интересите на голяма част от българските граждани. И за мен е загадка, как може в една държава, в която 65% от населението е на прага на мизерията или под него, да има 40% дясномислещи хора. Дясното защитава интересите на богатите и на едрия капитал, а лявото - интересите на онеправданите граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай