Кутев: На тези избори БСП бе атакувана по много начини

Кутев: На тези избори БСП бе атакувана по много начини | StandartNews.com

София. На тези избори БСП бе атакувана по много начини - и отвътре, и отвън. Големият проблем обаче остава - конкурентите ни продължават да използват едни и същи механизми там, където те са останали възможни, тоест през кметската администрация, през общинската полиция, през онези служби, които по някакъв начин остават на подчинение или в зависимост от ГЕРБ. Всички те се използват за печелене на вот на всяка цена. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Антон Кутев, на извънредна пресконференция на в централата на БСП.

Народният представител обясни, че сигналите за нарушения са достигнали до „Позитано" 20 и са изпратени в прокуратурата. „Ние ще чакаме тяхната реакция от тук нататък. Става дума основно за сигнали за купуване на гласове. Това са сигнали основно за три партии, а имено ГЕРБ, и в по-малка степен ББЦ и АБВ. Прави впечатление, че на много места ГЕРБ и АБВ работят успоредно в това отношение. В гр. Любимец например, от няколко дни активисти на ГЕРБ и ББЦ обикалят ромската махала със списъци, в които събират лични данни, обещават на хората от 30 до 50 лв. В Благоевград има много различни сигнали, но отново става дума за същите суми, които се раздават от активисти на съответната партия. Този сигнал също е изпратен в районна прокуратура Благоевград. В същия сигнал се споменава, че общинският съветник от ГЕРБ Илия Станоев събира списъци с имена и ЕГН-та на избиратели, на които се обещават отново между 30 и 50 лв., за да гласуват за ГЕРБ", каза Кутев.

Друг пример, който Антон Кутев посочи, бе този в гр. Тополовград, където председателката на общинската организация на ГЕРБ Мария Атанасова е раздавала безплатно хляб на роми и социално слаби граждани. „Информацията, която имам, е, че мъжът и е шеф на общинската фирма, която произвежда хляб", каза Кутев. Той посочи и случай в гр. Тополовград, където кметът Божинов агитира за ГЕРБ и ангажира общинските служители в общинския транспорт.

Подадени сигнали за нарушения има и в гр. Пловдив, каза Антон Кутев. „Пловдивска фирма, която се занимава с озеленяването там, е снимана с кола, която натоварва рекламни материали на ГЕРБ. А това е незаконно, защото не може общинска фирма и съответно автомобил, да извършва такава дейност, като хората подали сигнала са успели и да ги снимат. Имаме данни и за кмета от ГЕРБ на община Пордим както и за кмета на община Никопол, които агитират в изборните помещения за ГЕРБ", заяви Антон Кутев. Той подчерта, че всички сигнали, които е изложил, са предадени в съответните районни прокуратури.

ГЕРБ опитват да отклонят вниманието на хората, за да прикрият мащабните си злоупотреби на изборите

„Изборният ден още върви, и след два часа вече ще можем да говорим за резултати. На много места в страната нашите опоненти от ГЕРБ са включили общинските администрации. Изпратили сме прекалено много жалби в ЦИК свързани с действия на кметове и най вече кметските наместници, това са хората които са назначени от кметове на ГЕРБ, това са хора които са зависими и от това зависи дали от утре те ще останат на работа", каза Димитър Дъбов, зам.-председател на НС на БСП. По думите му споменатите хора много директно и пряко манипулират гласоподавателите около секциите, някои дори си позволяват да влизат в изборните секции. „На няколкото места в страната, където има и общинска полиция, тя също е поставена в услуга на кметовете и общинската администрация с оглед на подтискане, мачкане на хората, за да гласуват те по определен начин, естествено в полза на ГЕРБ. Смятаме, че днешното изявление на Борисов и действията на предизборния им център целят да отклонят общественото мнение, да го насочат в друга посока, за да не се видят в пълна степен размерите с които те влияят на предизборната кампания", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай