Кутев: БСП има ясна позиция за Сирия

Трайното решение за конфликта в Сирия е само по мирен път, твърди депутатът

Кутев: БСП има ясна позиция за Сирия | StandartNews.com

София. „Ние имаме ясна позиция на Изпълнителното бюро на БСП от началото на седмицата, в която казваме, че Съветът за сигурност трябва да приеме консолидирана позиция за това какво се случва в Сирия и , че тя трябва да е меродавна в случая". Това каза в ефира на ТВ7 народният представител от Коалиция за България Антон Кутев. Важна и ключова е позицията на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за конфликта за Сирия, обясни той. Само по мирен път трябва да бъде взето трайното решение за ситуацията, категоричен бе депутатът.

„Има няколко ясни неща, които могат да се кажат от сега. Вече ясно заявихме, че трайно решение на конфликта в Сирия може да има само по мирен път, чрез политически преговори. Отправихме един апел за прекратяване на насилието от всички страни – както от страна на правителството, така и от страна на опозицията", добави Кутев.

Насилието и хуманитарната криза трябва да бъдат прекратени, каза социалистът. „Не може да се влиза в коалиция на „желаещите", т.е. ако няколко страни решат да започнат война, без санкцията на ООН, без санкцията на НАТО. Това е абсолютно неприемливо за България", обясни народният представител. Никога досега, през последните 20 години, при големи конфликти в други точки на света, българското правителство не е имало толкова ясна антивоенна позиция, колкото сега, алармира Антон Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай