Кутев: 80 000лв. на месец за охрана на Борисов и Цветанов

Кутев: 80 000лв. на месец за охрана на Борисов и Цветанов | StandartNews.com

София. Охраната на Бойко Борисов и Цветан Цветанов струва по 40 000 лева на месец на човек, общо 80 000 лева на месец за двамата, по изчисления на Антон Кутев от БСП. Той съобщи данните пред журналисти, след като началникът на Националната служба за охрана (НСО) Тодор Коджейков беше изслушан от депутатите на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и за контрол над службите за сигурност.

"Попитахме за охраната на Борисов и Цветанов и какви са заплахите за живота им. Потвърдена беше информацията от вътрешния министър, че заплахите за живота им в по-голямата част от случаите са от хора в нетрезво състояние или от хора с други отклонения, освен един-единствен случай, със сръбския гражданин. Т.е. не научихме нищо ново за заплаха за живота им. Научихме, обаче, че основание за притеснение за живота му в затвора, затова, че ако бъде арестуван може да бъде по някакъв начин малтретиран, категорично няма, нито тук, нито в Министерство на вътрешните работи. Така, че това Борисов си го е съчинил категорично", заяви Антон Кутев.

"Научихме, че Цветанов и Борисов са най-охраняваните хора в България, като Борисов е по-охраняван от Цветанов и охраната при Борисов е по-голяма. Според мен, това е неправомерно, защото решението да бъде охраняван по този начин е взето при предишното правителство, тоест от самия Борисов. Така че Бойко Борисов сам си е назначил огромната охрана на себе си и на Цветанов, която ползва до ден-днешен. Никой не му я е прекратил, което беше един от проблемите, които видяхме, и една от препоръките, които направихме. Има специализиран орган, който определя нивото на застрашеност, да се събере и да преразгледа застрашеността на тези двама човека", каза Антон Кутев. "Борисов и Цветанов не са най-застрашените хора в България, а се водят такива", отсече червеният депутат.

На изслушването не е ставало дума за правителствения Авиоотряд, каза Кутев и обясни, че накрая на изслушването на Тодор Коджейков той се пошегувал. "Защото той ни убеждаваше, че никой не крие нищо, и че работят открито. Няма как да не знаят имената, надявам се да ги намерят оттук нататък. Коджейков не спомена конкретно за пари за охраната", каза Кутев.

На въпрос колко души ги охраняват, Кутев отговори: "Има минимум, който изисква закона, който спазват, но винаги има максимум. Максимумът понякога е по-голям, но когато се съберат всички разходи, става дума за наземната охрана, става към 40 000 лв, на месец, за охрана и шофьори. По времето на бившия премиер е направена последната комисия, която определя степента на застрашаване, оттогава не е правена друга. Надявам се в скоро време да се направи, за да се преосмисли степента на застрашаване и да бъдем адекватни на сегашната ситуация", каза Кутев.

На въпрос защо Борисов сам шофира автомобила си, Антон Кутев каза: "Според генерала няма основание и мярка, която да ограничава това. Считаме, че е нередно, но така е решил".

Началникът на НСО Тодор Коджейков отказа коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай