Купуваме нов изтребител

Купуваме нов изтребител | StandartNews.com

"Днес на заседание на Министерски съвет в изпълнение на Програма за развитие на отбранителните способности 2020 беше взето решение проектите за придобиване на нов многофункционален изтребител, за два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на МиГ-29 да бъдат изпратени за одобрение в Народното събрание", обяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ненчев определи днешния ден като исторически за българските въоръжени сили, съобщава БГНЕС. Приблизителната стойност на проектите е 3 млрд. лв. За проекта за изтребител се разглеждат и два варианта – нови или втора употреба, а самият проект е за около 800 – 900 млн. лв.

Ескадрилата според Ненчев може да е от 12 до 19 самолета. Ремонтът на МИГ-овете, по думите на Ненчев, „касае малко по-мащабна дейност, която обхваща както смяна на някои от някои от двигателите, придобиване на 6 или 4 неизползвани и вероятно 4 или 6 използвани, но отремонтирани двигатели за МиГ 29". Министърът гарантира, че няма никаква опасност авиацията да бъде приземена.

„В резултат на всички усилия, които положихме в момента имаме достатъчно МиГ 29, които да изпълняват своите задължения по охрана въздушното ни пространство", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай