Събота,

Купуваме още 8 изтребителя с разсрочено плащане

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

България трябва да има цяла ескадрила от 16 самолета, така че купуването на сегашните 8 броя в пълен пакет ще бъде последвано от покупката на още 8, които ще бъдат изплатени разсрочено. Това обяви в интервю за бТВ заместник военният министър Атанас Запрянов.

Вчера кабинетът одобри сделката за закупуване на изтребителите F-16. Пакетната цена ще бъде над 2 милиарда лева. Според президента Румен Радев обаче необходимият пакет за нуждите на армията ни струва над 3 милиарда.

След ратификация от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал. Те трябва да бъдат доставени до 2023 г.

„Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, обясни Запрянов.

Той уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета. Ген. Запрянов разясни защо се е стигнало до по-ниска цена.

„Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни зам.-министърът на отбраната.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната.

В хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят, поясни той.

„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички