Купуваме 183 бронетранспортьора от САЩ, опозицията бясна

Сериозни критики отправиха народните представители от "БСП за България" и от "Възраждане"

Купуваме 183 бронетранспортьора от САЩ, опозицията бясна | StandartNews.com

Източник: БТА

Народното събрание прие проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. В зала гласуваха 191 народни представители. "За" бяха 134 депутати, "против" гласуваха 55, а "въздържал се" се двама.

Това означава, че България ще се сдобие със 183 американски бронетранспортьора "Страйкър", 15 спомагателни камиона и друго оборудване.

"Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия", заяви от трибуната на парламента военният министър Тодор Тагарев по повод купуването на бойните машини "Страйкър".

Той бе принуден да отговори на критиките от страна на народните представители от "БСП за България" и от "Възраждане". Още в началото на дебата Борислав Гуцанов от "БСП за България" заяви, че подобно решение е "национално предателство", а колегата му Атанас Зафиров посочи, че с приемането на днешното проекторешение се отменя решение на 44-ото Народно събрание и се приема ново, в което сумата, която се залага, е двойно по-голяма. Освен това постави въпроса как така договор за милиарди левове ще се подпише от директор на дирекция в Министерството на отбраната.

Стоян Таслаков от "Възраждане" посочи, че въпросните бойни машини, били наричани "афганистанските гробници". "Ще дадем 2,5 милиарда за едни машини, които в Афганистан са се превърнали в гробници и ковчези", посочи депутатът и отбеляза, че в България също се произвеждат такива машини, които са на въоръжение в други държави.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че това е много стар модел, използван от Морската пехота на САЩ, който бил спрян от производство. Той смята, че за тези пари могат да се закупят френски и германски модели, и попита дали ще бъде изпълнено изискването за 20% индустриално сътрудничество. Костадинов обяви, че това решение е престъпно и "Възраждане" няма да го подкрепи.

Тагарев посочи, че ако депутатите бяха слушали докладите на парламентарните комисии, те са щели да получат отговори на много от въпросите, които са били поставени. "Очевидно за вас това не е важно, по-важно да си водите пропагандата", каза Тагарев. Той посочи, че няма никакво значение дали министър или заместник-министър ще подпише договорите. Министърът подчерта, че този процес продължава повече от десет години и припомни, че първите технически задания са разработени през 2012 г.

"Този подход е добър и можете днес да вземете едно разумно и добро решение за българската армия", смята Тагарев.

Той уточни, че около 40% от човекочасовете по производството на машините ще бъдат положени тук, в България. Министърът каза, че у нас ще бъде изграден Регионален център за ремонт и поддръжка на машини "Страйкър" за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стефан Стефанов
преди 5 месеца

След като толкова сигурен в качествата на страйкърите г-н Тагарев, имам предложение. Да влезе в една машина и да мине през няколко мини .Ако оцелее може да подпише договора лично, а не да прехвърля отговорността на друг.В противен случай да влезе самолично в затвора.

Откажи