Купувачи връщат касови бележки след гласуването

Купувачи връщат касови бележки след гласуването | StandartNews.com

София. Платени сметки за ток или вода вместо кеш за вота. Това е последната схема за купуване на гласове, разкриха от МВР. В няколко ромски махали в страната били засечени "представители на социални служби", които събирали бележките за неплатените сметки за ток и вода на ромите. След кратко обяснение "кой ще им реши проблемите с дълговете" ромите получавали и обещания задълженията им да бъдат заличени. Касовите бележки от плащането обаче те щели да получат след вота, ако са спазили инструкциите на "социалните служители". В момента схемата се разследва, като от МВР отказаха да назоват номера на бюлетината, който е казван на ромите.

Експерти твърдят, че същата схема се разиграва и с ваучери за храна, дрехи и дърва за зимата.
До 150 лева стига гласът за изборите на черния пазар под тепетата, където двете схеми са били засечени преди дни. Според запознати на циганските лидери се раздавали и по 50 000 лева, срещу които те трябвало да осигурят по 1000 души. Някои обаче прибирали част от парите и давали на гласоподавателите по 20 лева. Най-скъпи били гласовете по селата, където на места стигали до 150 лева. Междувременно под тепетата имаше и двама задържани за участие в изборна търговия. Лихварят от Стряма Илия Манчев по прякор Йоханбе е арестуван по обвинение за търговия с гласове. Според прокуратурата на 15 април той се срещнал в Стряма с бизнесмена Петър Талев, който му предложил да работи за определена политическа сила срещу 35 000 лева. Талев също бе закопчан, като той е заподозрян във финансирането на изборната търговия, а Манчев е трябвало да организира персонално контролираното гласуване в деня на изборите. Това е първото дело под тепетата, което се води срещу търговия с вот за изборите на 12 май.

Следят кметове за подкрепа на партии

На тези избори няма да се купуват гласове, а цели секционни комисии, твърдят експерти край морето. И допълват, че вече текат тайни преговори от различни политически сили. "Това ще е новата схема за купуване на вота. Ще се плаща директно на СИК-овете. Организацията е много по-малка, а рискът да стане издънка е нищожен. Мизата за такава услуга тръгва от няколко хиляди лева на човек. Членовете само ще трябва да пуснат определен брой бюлетини, преди да изготвят протоколите и да отбележат, че тези, които не са гласували, всъщност са гласували", обясниха запознати, пожелали анонимност. Друга непозната досега схема за мотивиране в изборния ден е тръгнала в една от морските общини. Там над 400 мургави служители от чистотата получили преди месец по 500 лева на калпак. Парите са осигурени от общинския бюджет и официално се дават за облекло. Според местните хора обаче това било нов начин за купуване на гласовете на служителите и техните семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай