Кунева: Трябва да преборим неверието

Кунева: Трябва да преборим неверието | StandartNews.com

София. Това е едно състезание, в което трябва да преборим неверието. Така определи Меглена Кунева от Реформаторите работата на бъдещото правителство пред БНР.

По думите й освен с неверието у хората изпълнителната власт ще трябва да се състезава и със самото време.

Никой няма да чака правителството – нито светът, нито хората ще чакат правителството да решава какви ще са му приоритетите, каза тя и допълни:"И разбира се трябва да спечелим състезанието с лошите практики, които също за съжаление са част от нашата действителност".

На въпроса лесно ли са се отказали Реформаторският блок от предишната позиция за "къс парламент" за две години, тя попита риторично: "Искате да кажете, лесно ли преглътнахме реалността?"

"Реалността е такава, че реформаторският блок е с 23 депутати. И ако искаме да правим голяма конституционна реформа, нещо което, според мен е предстоящо в българското общество, ние трябва да видим има ли подходящи условия за това", каза Кунева и предложи – ... Хубаво е да се направи комисия или подкомисия за промяна в Конституцията.

"Нека да започнем да правим нещата едновременно – кратките реформи, средносрочните реформи и дългосрочните реформи. Да тръгнем днес да ги правим – дори и най-дългосрочните, включително и промяната в конституцията. И тогава когато сме готови – това да се случи", каза още Кунева.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който предлага на 43-ото Народно събрание да избере Бойко Борисов за министър-председател, след като днес в Гербовата зала на „Дондуков" 2 председателят на най-голямата парламентарна група връчи на държавния глава успешно реализиран проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Указът вече е внесен в деловодството на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай