Неделя,

Кунева: С Румъния обсъждаме проекти в транспорта и инфраструктурата

От: Администратор -
4519
Кунева: С Румъния обсъждаме проекти в транспорта и инфраструктурата
A
A
A

Русе. България и Румъния имат шанс да получат финансиране по плана „Юнкер", ако кандидатстват с добри общи проекти. С премиера Виктор Понта обсъдихме идеи в областта на енергетиката и инфраструктурата, като Румъния предлага следните възможни проекти – 2 нови моста на Дунав с прилежаща инфраструктура на Силистра-Кълaраш и Никопол-Турну Магуреле, проект за подобряване на навигацията по река Дунав, съоръжение за добив на хидроенергия с допълнителни компоненти за предотвратяване на наводненията по бреговете на река Дунав и вертикален газов коридор юг-север. Това обяви в Русе вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Румънската страна отправи покана за провеждането на междуправителствено заседание между двете държави в рамките на месец и половина, на което да бъдат обсъдени вече конкретни проекти, посочи Кунева. Тя добави, че румънските предложения ще бъдат детайлно обсъдени от българска страна. Вицепремиерът беше категорична, че двете страни могат да действат като мотор на региона, ако обединят усилия. Ако Гърция имаше правителство в момента, щях да направя посещение и в Атина. Добрите съседски отношения не са само на думи, те трябва да имат конкретни икономически измерения.

По думите й планът Юнкер не бива да замести кохезионната политика на ЕС. Тя посочи, че темата е била обсъдена на срещата й с румънския премиер и че България и Румъния ще търсят сътрудничество с останалите страни от Централна Европа, за да защитя общия си интерес по отношение на еврофондовете. Кунева отново посочи, че България трябва да използва добрия пример на северната ни съседка в борбата с корупцията, като създаде аналогични на нейните структури със сходни правомощия. Политиката в антикорупцията не се прави от страхливци, коментира още Кунева. Тя беше категорична, че условия за успех на тези органи са независимостта от политически натиск, устойчивостта им на атаки и обществената подкрепа.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички