Кунева остава, чака министър от ГЕРБ (ОБЗОР)

Кунева остава, чака министър от ГЕРБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Назначенията са след диалог с партньорите, заяви премиерът

Декларация с приоритетите на кабинета да подпишат депутатите от мнозинството, иска ДБГ

Очаквана подкрепа от ДБГ на Меглена Кунева получи премиерът Бойко Борисов. Във вторник вероятно това ще направят и останалите партии от РБ, които ще заседават в централата на СДС. Не възприемам ДСБ като опозиция, с Радан бяхме приятели, каза премиерът днес.

Партията на Меглена Кунева остава в управлението. Решението бе взето днес след заседание на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите. "Очакваме още в следващите дни ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието. Имаме готовност да инициираме широк дебат за следващите конституционни промени, включително и по други въпроси, които не събраха достатъчно подкрепа в дискусията до момента", каза лидерът на Движението. Кунева обясни още, че не желае да бъде спрягана за правосъден министър. Думите й дойдоха малко след като зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов не изключи вицепремиера като вариант за наследник на Христо Иванов. "Към момента нямаме номинация за правосъден министър. Водят се разговори. Смятам, че съвсем скоро ще имаме номинация, която ще може да се обсъжда между парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок", каза той пред Нова тв. Въпреки че Кунева посочи партията на Борисов като имаща право да определи правосъден министър, премиерът реши да изчака днешното заседание на реформаторите. На него блокът трябва да вземе решение дали остава в управлението. "Министрите в това правителство се назначават, след като с колегите от РБ поставим кандидатурите си, без квоти и намерим най-добрия за дадения пост. Ще изчакам вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще седнем да подготвим кандидатури за министър", заяви министър-председателят.

От партията на Кунева пък ще настояват правосъдният министър да се ангажира с конкретни промени, предложени в конкретни срокове, както и да предложи ясна йерархия на промените. Вицепремиерът определи участието на реформаторите в този парламент като гаранция за сигурността на управлението. И съобщи, че ще предложи на депутатите от блока и ГЕРБ да подпишат декларация за подкрепа на правителството. В нея ще бъдат определени приоритетите на кабинета, които той трябва да изпълни през първите 6 месеца на новата 2016 г. Основните ангажименти, за които ще настояват от ДБГ, са работата срещу корупцията, реформи в съдебна реформа, промени в Закона за съдебната власт, НК и процесионалните закони, реформи в образованието, ориентирани към стимулиране на качеството, промени в здравеопазването с акцент към електронната здравна карта, оптимизиране на разходите в енергетиката, ускоряване на работата по електронното управление. "С декларацията ще препотвърдим единството на РБ и ангажиментите за реформи в коалицията", каза Кунева. Тя не смята поставянето на 6-месечен срок за реформи за ултиматум. Обясни също, че депутатите от РБ, които подпишат декларацията, ще се солидаризират с управлението. "Има ситуации, в които или си опозиция, или управляващ. Няма трети вариант", коментира Кунева поведението на колегите си от ДСБ.

Приеха за две минути промените в конституцията

Временната парламентарна комисия за промени в конституцията ги прие и на трето четене днес. Депутатите гласуваха измененията само за две минути. "За" промените гласуваха всички членове на комисията без ген. Атанас Атанасов, който се въздържа. В сряда проектът за ремонт на конституцията влиза в пленарна зала. Преди финалното приемане могат да се правят само редакционни промени, но не и да се вкарват нови текстове.

Исмаилов държи на единството в блока

Трябва да се запази единството на Реформаторския блок. Това заяви лидерът на НПСД Корман Исмаилов. Партията е една от петте формации в РБ. Той обясни, че разговорите в НПСД продължават.

"Първо да се съберем. Има още работа, която сами трябва да свършим, и тогава ще коментираме и ще говорим. Предстоят още заседания и мисля, че вторник или сряда вече ще можем да правим коментари. Постоянно сме в заседателен режим, но е рано да се говори още", каза Исмаилов пред Флагман.

Танев: Ще питам премиера оставам ли министър

Ако Реформаторският блок обяви, че снема доверие от просветния министър, той ще пита премиера дали остава. Това заяви проф. Тодор Танев пред БНР. "Ще отида при премиера и ще го попитам: "Г-н министър-председател, снето е доверието от мен по някакви причини. Моля ви, преценете положението, как това се отразява върху цялата ваша конструкция, върху управляващата коалиция и ми кажете оставам или не оставам", каза той. Танев уточни, че не е бил разбран правилно, когато е казал, че Борисов не му е обърнал внимание и той е разчел това като знак за подкрепа. "Измежду няколко министри, които има наоколо, той има време с няколко да говори там, където има проблем. Щом няма време да говори с мен в тази паметна седмица, която минава, значи няма проблем", поясни думите си Танев. "От момента, в който съм министър, изпълнявам реформаторската програма. Тя е за всички деца, включително и за децата на хората в партиите, които не участват в управлението", каза още министърът.

Борисов: ДСБ не са опозиция, бяхме първа дружба
Вотът на БСП няма да мине, прогнозира министър-председателят

Как да възприемам ДСБ като опозиция, като с Радан в неделя бяхме първи приятели? До вчера сме били първа дружба с цялото си доверие и разбиране. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на ДСБ да излезе от коалицията. "Аз не тая нищо лошо към партията. Как да приема, че е като тези, които ме мразят и искат да ме унищожат?", попита още той. Премиерът и здравният министър Петър Москов откриха обновеното отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в "Пирогов". "Не искам да се пресира ДСБ заради тяхното решение. Убеден съм в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия. По-емоционални са може би. Всеки иска да му се случи всичко и веднага", коментира още Борисов. И даде пример със себе си и предварителните отчуждения на земите на "Хемус" които не вървят заради решение на Конституционния съд. "Това страшно пречи на нашето желание бързо да направим "Хемус". Е, аз трябва ли да се обидя сега, че в конституцията не предвидихме и този член. Мога веднага да събера ГЕРБ в Приморско и да направят обратното", коментира Борисов.

Той прогнозира, че вотът на недоверие, който БСП ще внесе, няма да мине, защото в здравеопазването са направени много неща. "Вотът е абсолютно основателен, защото този проект тук две години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър направи така, че самите професори, доктори, ето ги зад мен сега вътре споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа", каза премиерът в новото отделение на "Пирогов".

БДЦ ще подкрепя реформите до край
Д-р Красимира Ковачка, БДЦ

БДЦ ще остане последователна в подкрепата си за стабилност на държавата и провеждането на реформите до край. Реакцията на част от депутатите от РБ за излизане в опозиция и преформулиране на управляващата коалиция са неразбираеми. Очевидно, това решение може да има сериозни последствия и ще застраши постигнатото в хода на реформите. Заговори се за предсрочни избори. Ейбрахам Линкълн бе казал: "Избирателният бюлетин е по-силен от куршум". В нашия случай може да се окаже, че с този куршум ще застреляме консенсуса за реформи в парламента и след това и самите реформи. И на мястото на историческия компромис ще имаме исторически провал.

Управляващите подават ръка на всички

Днешното управление няма алтернатива, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова тв. Според него, провеждането на извънредни избори в момента би било несъстоятелно. "Само преди месец и половина имахме местни избори и бе даден много ясен знак с какви нагласи е обществото. Ако отидем на предсрочни избори, ще имаме служебно правителство и 2-3 месеца блокиране на държавата", категоричен бе Цветанов. "Ако започнат процеси за умишлено дестабилизиране на държавата, не виждам причини да не отидем на предсрочен вот. В момента това го прави Радан Кънев. Има и други фактори, които ще се задвижат в един момент", каза още той. Зам.-председателят на ГЕРБ отбеляза, че напоследък е забелязал, че някой иска да създаде някаква среда на политическо противопоставяне. "ГЕРБ не участва в подобно нещо. Ние сме с протегната ръка към всички групи, които подкрепят стабилността на правителството и на държавата", подчерта Цветанов.

Москов: Случват се добри неща

В здравеопазването се случват добри неща, защото РБ, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са взели управлението, заяви министър Петър Москов. Той подчерта, че всяка реформа може да се случи само ако зад нея има стабилно мнозинство и само ако тя минава през лостовете на управлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай