Кунева: Докладът на ЕК ще е много тежък за страната ни

Кунева: Докладът на ЕК ще е много тежък за страната ни | StandartNews.com

Според Меглена Кунева докладът на ЕК по отношение на механизма за сътрудничество и оценка ще е много тежък за страната ни, а сравнението между България и Румъния няма да е в наша полза.

"Другата последица от този доклад е влизането в Шенген. Няма директна връзка между доклада и Шенген, но при два последователни добри доклада, Румъния може да влезе. Нашите съседи имат основание за това", посочи заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси на брифинг в Министерски съвет.

Според нея това се дължи на изключителното забавяне на мерките и липса на политическа и обществена воля, но такава воля сега се появява. По думите й има три ключови събития, които е хубаво да започнат – избор на председател на ВКС, съдебен инспектор и започване на съдебната реформа.

"Ще направим всичко възможно и най-малкото постижение да бъде представено подобаващо, но сравнението не е в наша полза. Водим разговори с посланици. Когато Румъния отвори въздушните си граници, много хора ще предпочетат да кацнат в Букурещ", добави Кунева.

На въпрос дали изчезналото тефтерче на Филип Златанов ще бъде отразено в докладът на ЕК, Кунева посочи, че от нейния опит най-вероятно ще влезе, защото е веществено доказателство. „Най-малко, че не се спазва процедурата по охрана", коментира тя.

От началото на членството ни в ЕС има почти 330 процедури за нарушение, но сме затворили 260 от тях, коментира Кунева. „Процедурите за нарушение поддържат динамиката в отделните страни-членки", коментира Кунева. Тя посочи, че има двойно увеличение на процедурите като само за тази година има 47 нови. Тя обясни, че в сряда ще бъде внесен доклад в Министерски съвет.

Според нея по-голямата от процедурите за нарушения се дължат на това, че сме престанали да осъвременяваме нашето законодателство, както и нестабилната политическа обстановка и изоставането от страна на предишните правителства.
„51 от тези процедури са на етап уведомително писмо. Очакваме те да намалеят с 1/3 още тази седмица. 6 са в съдебна фаза, 2 отложени за неопределено време, включително за софийския боклук", обясни Меглена Кунева като подчерта, че се взимат много активни мерки и над 80% от финансирането е осигурено и работата по изграждането върви.

"По-притеснителни са тези на етап мотивирано становище. Половината от тях са за околна среда, две за чистотата на въздуха и питейната вода", обясни Кунева.

Тя добави, че са необходими бързи действия от страна на парламента и приемане на Закона за приватизацията, Закона за енергийната ефективност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай