Кунева: България и Румъния са еднакво готови за Шенген

Кунева: България и Румъния са еднакво готови за Шенген | StandartNews.com

София. България и Румъния са еднакво готови за Шенген и едновременното им влизане ще е добре и за двете страни. Това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева пред БНТ. Тя заяви, че ще настоява двете страни да бъдат приети заедно.

"Разделянето би поставило огромен икономически проблем за България. Само си помислете едно пристанище като Констанца, което е в това пространство за сигурност, и Варна и Бургас, които са извън. Представете си летищата ни, които са извън тази зона за сигурност. Представете си какво означава това за инвеститорите – и за българските, и за чуждите", коментира вицепремиерът.

За проекта Южен поток Кунева каза, че на 9 декември предстои съвет на европейските министри по енергийните въпроси, на който той ще бъде обсъждан.

"Искаме да има изгоден проект за България, изгоден проект за ЕС и законодателство, което да гарантира, че проектът е устойчив", добави тя.

По повод протестите срещу избирането на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии Кунева посочи, че всяка гилдия е чувствителна към хората, която защитават нейния интерес.

"Ако искаш да защитиш включително и името на собствената си политическа сила, която те е издигнала е добре да направиш крачка назад, тогава, когато има обществено несъгласие. Аз смятам, че хората биха го оценили по-скоро положително и в дългосрочен план подобен акт би спечелил", смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай