Културната битка на Бинев

Културната битка на Бинев | StandartNews.com

Създателят на БИАД подарява в Брюксел дискове с фолклор, а не с чалга

"Слави Бинев за добро или лошо има нюх да хваща далаверите отдалеч. Може би това е една от причините културни дейци у нас да не приемат назначението му за шеф на ресорната комисия в парламента". Това твърдят колегите на Бинев от Патриотичния фронт. В момента той отново е под прожекторите на част от интелектуалците, които не приемат бившият собственик на попфолк клуба БИАД да е шеф на ресорната им комисия в Народното събрание. Колегите му от Патриотичния фронт казват още, че Бинев обича да влиза в битки и да ги печели. "Неслучайно той припомни откъде тръгват корените му - Димитровград, а там са едни от най-здравите корени от Тракия", казват още патриотите за Бинев. И допълват, че не само него, а и цялото му семейство може да се представи като род на шампиони.

Слави Бинев е татко на пет деца и дядо на внуче. Малко известно е, че баща му Пенчо Бинев е учен с признати изобретения в областта на фармацевтичната химия, енергетиката и органичния синтез. А дядо му по майчина линия Георги Сърненски е един от известните български детски писатели и автор на любовна лирика. Майка му Петранка Бинева работи в София като журналист и банкер. Бинев завършва средното си образование във Френската гимназия в София, а магистърската си степен придобива от НСА, където факултативно учи спортна журналистика и две години подред получава стипендия за отличен успех. В момента Бинев е аспирант към Института по психология на БАН, където защитава докторантура за лидерство и политика. Семейство Биневи е може би най-спортната фамилия в България. Всеки един от членовете на фамилията е шампион в различен вид спорт. Самият Слави Бинев е донесъл множество медали и отличия за България по време на активната си кариера като спортист. Той е многократен републикански, абсолютен балкански и европейски шампион за 1992 г. Бил е старши треньор на националния отбор по тае куон-до, също и треньор на националния ни отбор, както и старши треньор на единоборствата в ЦСКА. Бинев е завършил треньорски школи във Виена, Великобритания и Канада. Негови спортни трофеи се съхраняват в музея на славата в София и музея на тае куон-до в Сеул. Съпругата му Мария е състезател по художествена гимнастика.

На Младежката олимпиада в Нанджин /Китай/ дъщеря му Елена Бинева постигна вицешампионска титла. Елена има много медали, между които и бронз от европейското първенство във Виена. И злато от "Малката световна купа" в Пезаро - Италия. Но с това не приключват спортните постижения на фамилия Биневи. Синът Калоян е европейски шампион за деца по тае куон-до от Будапеща, както и вицеевропейски за младежи в Атина. Най-голямата дъщеря Мартина е бивша акробатка. През мандатите си като евродепутат и зам.-председател на групата "Европа на свободата и демокрацията" Бинев има навика винаги носи със себе си дискове с автентичен български фолклор. "Страната ни има уникална визитна картичка - музиката, и трябва да сме особено горди с нея", обяснява Бинев. Дава пример за българската емблема в Космоса - "Излел е Дельо Хайдутин". И затова на колеги и приятели зад граница обича да подарява златните български мелодии. Понякога и хубаво българско вино. Твърди, че нашите изби обират овациите по червения килим. Но вероятно трябва по-целенасочена политика за рекламата на българската реколта. Винаги тръгва за Брюксел с високи дози патриотизъм. И това съветва да правят и останалите български евродепутати. "И оптимизъм ни е необходим, за да постигнем единение в националните каузи", казва Бинев. В офисите си държи на видно място портрет на Апостола на свободата Васил Левски. "И на неговия Йоан - Г. С. Раковски", добавя Бинев. Редом до националните герои Слави нарежда и своите шампиони - съпругата си Мария и петте деца - Мартина, Мирослава, Калоян, Елена и Виктория. Семейството е най-святото нещо за човек, обича да казва Бинев. И да го доказва. Приятели и колеги знаят, че винаги носи със себе си снимки на фамилията. Вече е и щастлив дядо - има внучка Ния, с която го дари дъщеря му Мартина. Дори времето се бои от глупостта, затова винаги гледам да бъда точен. Това обича да казва Бинев. Спортът и политиката са го научили да цепи секундата на две. "Когато избухна исландският вулкан Ейяфятлайокутъл, с влак изпреварих тези, които искаха да отидат със самолет", припомня си едно пътуване Бинев. На тогавашния председател на Европарламента Йежи Бузек обещал да бъде на погребението на полския елит, загинал при инцидента край Смоленск. Други шефове на групи и евродепутати се доверили на информацията, че времето ще се оправи. Но останали заклещени по летищата. "Спазвайки максимата бързай бавно, смених три влака и две коли, но бях точно 3 минути преди да изтече крайният срок на уреченото място във Варшава", спомня си Бинев. И така успял да бъде заедно с Бузек на траурната церемония. "Никой не е виждал Господ да закъснява или да бърза. Той винаги е там, където трябва да бъде. По неговия пример се опитваме да живеем и ние. Но тъй като сме просто грешници, е много вероятно в повечето случаи да го правим неуспешно", допълва философски Бинев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай