КТ "Подкрепа" избира нов президент, конгресът започва днес

КТ "Подкрепа" избира нов президент, конгресът започва днес | StandartNews.com

София. Нов президент на Конфедерация на труда "Подкрепа" ще бъде избран на 9-ия конгрес на синдикалната организация, който започва днес и ще продължи до 10 февруари в Зала 3 на НДК.

Дългогодишният президент на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев съобщи в интервю за "Стандарт", че няма да се кандидатира отново за поста и се оттегля.

Конгресът е върховен орган на Конфедерацията, който се свиква веднъж на четири години. В него ще участват над 800 делегати от цялата страна - представители на регионалните и браншови структури на синдиката.

Конгресът ще бъде открит на 8 февруари с встъпително слово на президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, след което ще бъдат представени официалните гости. Поканени да поднесат своите приветствия и поздравления пред делегатите на IX-ия Конгрес са: премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Ивайло Калфин, лидерите на национално представените работодателски организации, председателите на парламентарно представените политически партии, посланици, общественици и интелектуалци.

Специални гости на Конгреса са президентът на най-големия Работнически пенсионен фонд в Северна Америка Fonds de Solidarite Дени Леклер и вицепрезидентът на най-многобройния синдикат в света, наброяващ над 278 милиона члена - китайският ACFTU. От синдиката съобщават, че през последните години редица големи синдикати от Италия, Франция, Испания, Гърция и др., в конюнктура на тежки последствия от глобалната криза, проведоха своите конгреси без чуждестранно присъствие. КТ "Подкрепа" направи всичко възможно в работата на IX-ия конгрес да осигури авторитетно участие на чуждестранни гости от приятелски синдикални организации, като: Яап Виенен - зам.-генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите /вторият човек в световната синдикална йерархия/; Жозеф Ниемец - зам.-генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, Йорго Дасис - президент на Групата на работещите в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел, Даниел Боайе - президент на канадската конфедерация FTQ, вицепрезидентите на политически най-близките до "Подкрепа" синдикати от Източна Европа - полската "Солидарност" и унгарската "Лига", на френската CFTC, както и синдикални лидери на високо равнище от Германия, Белгия, Франция, Италия, Гърция, Испания, Кипър и др.

През втория ден от работата си - 9 февруари, Конгресът ще приеме промени в Устава, ще утвърди общата Програма и Стратегия на Конфедерацията за следващите четири години, ще вземе решения по всички въпроси, засягащи цялостната й дейност.

През третия ден - 10 февруари, Конгресът ще избере екип от президент и вицепрезидент, както и конфедерални секретари с мандат до следващия конгрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай