Четвъртък,

КСНС: Бежанската криза е най-големият риск за страната

От: Администратор -
КСНС: Бежанската криза е най-големият риск за страната
A
A
A

С пълен консенсус и резервирано отношение от АТАКА, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност", предаде „Фокус".

„КСНС обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност, както и способностите на държавните институции да противодействат. Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки", заяви още Плевнелиев.

По думите му големият брой мигранти е натоварил системите за сигурност на страната.„МВР е разработила и прилага плановете по защитата на границата за нелегално преминаващите. Най-непосредственият риск е рискът от нарастване на миграционния поток от и към България. Кризата в Украйна продължава. Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни предизвикват допълнително напрежение. Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители", каза още Росен Плевнелиев.

Консултативният съвет за национална сигурност към президента направи и няколко препоръки към правителството, за преодоляване на заплахите за сигурността на страната. МС да предложи мерки, насочени към оптимизиране на работата на структурите на сигурност, Съветът за сигурност да подготви план за действие при засилен бежански натиск, са част от препоръките, изброени от Плевнелиев. Основен приоритет остава защита на държавната граница.

Друга препоръка е МС да внесе проектозакон за противодействие на тероризма, а също и да изгради система за противодействие на кибер атаки и да направи стратегия за противодействие и постигане на киберсигурност. Предлага се МС да инициира законодателни промени за хармонизиране със законодателството на ЕС и НАТО за комуникационните системи.

Препоръките включват още - всички компетентни институции да работят активно за формиране на единна европейска позиция за трайно решение на миграционния натиск и конфликтите в Близкия Изток. Българските институции и партии да работят активно за разширяване на зоната за сигурност, чрез ускоряване на интеграцията на страните от западните балкани. В своята дейност българските институции и политици да участват активно в процеса за намиране на трайни решения за миграционната криза.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички