Кристалина ще помага на България за европарите

Кристалина ще помага на България за европарите | StandartNews.com

Дано българин да наследи Юнкер, казва вицепрезидентът на ЕК

Българският еврокомисар за втори пореден мандат Кристалина Георгиева ще помага на страната ни да усвои колкото се може повече евросредства. Това стана ясно от нейно изказване пред БНТ ден след като беше обявен и официалният състав на новата ЕК.

Георгиева беше избрана за вицепрезидент на комисията и си пожела председателят на следващата комисия след 5 години да е българин. "Ние имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител. Според мен, това е добре за България - да покажем, че имаме самочувствие като нация. И естествено, това помага за по-добро позициониране за страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да си пожелаем в следващата Комисия председателят на Комисията да е българин", каза Георгиева в интервю за БНТ. В него българският еврокомисар, която ще отговаря за ресори бюджет и човешки ресурси, казва, че още от първата й среща с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер е бил договорен ресорът й. В дните, преди да бъде обявен съставът на комисията, имаше спекулации, че полякинята Елжбиета Биенковска ще измести българката и ще стане вицепрезидент. "От първия момент, когато се видяхме с г-н Юнкер, ние се разбрахме за тези отговорности, за този ресор и вицепрезидентска титла", каза Георгиева. Тя ще управлява 140 млрд. евро годишния бюджет на комисията и около 30 000 души, които работят в нейните дирекции.

Запитана как новата й позиция касае България, комисарката отговаря, че е направила много за страната си. "Спомням си, когато започнах, висяха парите за "Дунав мост 2". Тогава ние бяхме под 100 милиона и ни ги бяха взели. Аз направих предложение в Комисията да обединим българската и румънската част на "Дунав мост 2" и така ние си спасихме парите", каза Георгиева. В сегашната си работа тя смята, че ще трябва да направи така, че парите на Европа да работят колкото се може по-добре за всички европейци и за българите. "Специално в България проблемът досега не е бил недостиг на пари от Европа, а по-скоро недоусвояване. Моята задача е да помагам на България тези пари по най-добрия начин, с най-висок резултат да се усвоят", каза още Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай