Край! Радев влиза в боя, обявяват движение Трети март

Президентски хора са инициатори на идеята

Край! Радев влиза в боя, обявяват движение Трети март | StandartNews.com

Край. Анонсираното от президента Румен Радев национално движение Трети март утре ще е факт. Политици, общественици, журналисти и спортисти обявяват инициатива за запазване на националния празник Трети март - Ден на освобождението на България от османско иго.

 

Това ще се случи утре, 4 септември, от 11,30 часа в пресклуба на БТА.

Сред инициаторите са близки до Радев имена - професор Искра Баева, спортната легенда, бивш министър и депутат Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Те ще поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник.

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев на връх Шипка. "Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност.

Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена", каза държавният глава историческия връх в речта си за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Проучване на „Галъп интернешънъл болкан", проведено между 3 и 11 август, показа, че 69,3% от обществото приемат оставането на 3-ти март,  9,6% искат смяна с 24 май, 3% – с 6-ти септември, а 1,4% – с 22-ри септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай