Кой ще промени страната ни? Радев вярва, че мисията е историческа

В 17.00 ч. държавният глава прие кандидата за министър-председател, който му върна мандата неизпълнен

Кой ще промени страната ни? Радев вярва, че мисията е историческа | StandartNews.com

Кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната” Асен Василев върна неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на парвителство на  президента Румен Радев.

В 17.00 ч. държавният глава прие кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем”, отбеляза Радев.

Той обяви и че дълбоко вярвал, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място.

„Затова и очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства. И информация към медиите: през следващата седмица ще обявя кога ще връча мандата на втората по численост парламентарна група и очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и парламента“, заключи Радев.

На брифинг в парламента преди минути Асен Василев потвърди, че ще върне мандата неизпълнен.

"За съжаление не успяхме да намерим 121 депутата, които да подкрепят програмата. В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутати, надяваме се в следващия парламент да имаме повече депутати, които да ни подкрепят", заяви кандидатът за премиер в проектокабинета Асен Василев.

Асен Василев за глупаците и мотиката. Ето колко люспи събра

След отказа на ПП парламентарната рулетка се завърта и президентът е задължен да връчи мандат на втората политическа сила - ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да правят опити за управление.

Ако се стигне до трети мандат - той се връчва на избрана от държавния глава парламентарна група. В случай, че никой не успее да направи ново правителство - България отива на поредни предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай