Неделя,

Кьовеши: Имаме нужда от дръзки и смели прокурори

От: Агенция Стандарт -
Кьовеши: Имаме нужда от дръзки и смели прокурори
A
A
A

Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти. Това заяви на брифинг в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде bTV.

„Ако българските граждани разполагат с информация, за която смятат, че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на прокуратурата – всеки сигнал може да бъде на български език или на някой от езиците на останалите 22 държави в рамките на европейската прокуратура. Няма да правим разлика между лицата, за които да се подават сигнали“, посочи тя.

Кьовеши специално се обърна към нашите сънародници: „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес  на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Като „едно от първите предизвикателства“ пред работата на структурата у нас европейският главен прокурор посочи липсата на 6 прокурори, които не бяха назначени заради разминаване между очакванията към кандидатите и показаните от тях способности. Тепърва трябва да се назначат и следователи и разследващи.

„Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и с представители на Висшия съдебен съвет. Проведохме открити и конструктивни разговори. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Изяснихме критериите, които подходящите кандидати трябва да покрият“, посочи Кьовеши.

И подчерта: „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“.

Лаура Кьовеши лично ще следи работата на делегираните прокурори на България. Тя обясни, че постоянният състав на Европейската прокуратура в Люксембург от 23-ма членове заедно с нея ще упражнява надзор над обвинителите, които работят на национално ниво. По трима прокурори ща наблюдават определена група от държави. Лично Кьовеши, заедно с нейни колеги от Чехия и Литва, ще упражнява надзор над разследванията в България, Кипър, Германия и Франция.

„Фактът че делегираните прокурори все още имат качество на прокурори в националните системи не означава, че те са подчинени на главния прокурор, нито на Висшия съдебен съвет, нито на министъра. Това е записано в регламента“, подчерта Кьовеши.

Тя предупреди: „Ако някой се опита да се намеси в нашата работа – политик се обади на делегиран прокурор да не прави това или онова, аз ще лично направя това публично достояние“.

„Очаквам всички текущи дела в България, които влизат в юрисдикцията на Европрокуратурата, да бъдат прехвърлени, за да бъдат оценени и ние да решим дали да поемем работа по тях или не. За нас е важно да не работим по случаи с дребни закононарушения, а по-големите. И това да се случи възможно най-скоро, дори днес. Освен това за всички престъпления, извършени след 1 юни имаме задължителна юрисдикция и трябва да ги разследваме“, зави главният европрокурор.

Кьовеши отново отбеляза обхвата на делата, които попадат под юрисдикцията на Еврпопоркуратурата – измами с големи суми евросредства и ДДС над 10 милиона евро. Евромагистратите не трябва да се занимават, например, с някои земеделски производител, който е взел 10 000 евро, защото ресурсът им е ограничен, посочи тя. Според нея именно затрупването на европрокуратурата с „дребни случаи“ е един от способите да се блокира нейната работа.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички