Костов раздаде картите. Подреди икономиката, спусна задача на десните

Каза какво трябва да прави България в Европа

Костов раздаде картите. Подреди икономиката, спусна задача на десните | StandartNews.com

Бившият премиер Иван Костов раздаде картите. Той направи анализ на евроатлантическата принадлежност на страната ни, на икономиката в България и накрая спусна задача на десните.

Всички са прави за оръжието за Украйна. И Нинова е права като казва, че един патрон не е изнесла. Не е. Продавали сме на други държави, които са давали оръжието на Украйна. България не спечели от това, че не даде безвъзмездна помощ на Украйна, заяви Костов в интервю за БНТ.

Така страната ни не създава доверие в нашата евроатлантическа принадлежност. Не сме в сърцевината на НАТО – там където се вземат най-сериозните решения, заяви той.

БСП и „Възраждане” теглят България в периферията, а Радев говори като руски агент на влияние, продължи Костов.

От най-високи, от най-авторитетни места сеят съмнения в обществото, вместо да се формулира ясно политиката на НАТО и ЕС за войната Русия - Украйна. Нищо добро не чака България след войната, дори и след евентуален мир, който би оставил тлеещ конфликт, когато и ако се случи. Затова за България е важно да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, каза експремиерът.

За него икономическа криза в България няма. Как ще има, при положение, че имаме реален икономически растеж. Тези, които го твърдят, трябва да се  съобразяват с науката. Криза има, когато две тримесечия последователно има спад на икономиката. А спад няма, заяви Костов.

Командира, както Костов бе известен, сдокато беше премиер и лидер на СДС, има огромни съмнения и в инфлацията. 18,5% да се повишили пенсиите, 16 на сто – заплатата. 4 тримесечия има растеж на индивидуалното потребление спрямо 4-те тримесечия на предходния период, заяви Иван Костов. Но призна, че се е задълбочило неравенството.

Европейската икономика се оказа невероятно адаптивна. Тя се откачи от руския газ и въобще от руските доставки само за 10 месеца. Мислех, че това ще стане за три години, каза още експремиерът.

Основателят на ДСБ спусна от екрана задачи на десните за изборите.

ДСБ и „Да, България” правят компромис в момента. Но такъв компромис правят много европейски страни. Германия много дълго време бе управлявана от голяма ляво-дясна коалиция. Жертва се нещо, но трябва да се попита в името на какво, коментира Костов.

Аз съм човекът, който ще подкрепи ДСБ, каквото е решил нашият национален съвет – това ще бъде. Те са преценили, решели, ще ги подкрепя, каза Костов. Но веднага обясни какво очаква от хората на ген. Атанас Атанасов. Надявам се много силно, че те ще сложат своя отпечатък върху политическата програма на това обединение с ПП. Тези неща са ключът към успеха на българската политика за следващите 4 години Влизането дълбоко в евроатлантическата същност ще даде много мощна подкрепа за България, много по-сериозно разбиране на нашите проблеми. Ако останем в периферията, никой няма да мисли добро за нас, обобщи Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай