Костов отсече! Посочи фатален проблем на държавата

Свързан е и с институцията Главен прокурор

Костов отсече! Посочи фатален проблем на държавата | StandartNews.com

"Реформата в Конституцията трябва да носи перспектива, да носи послание за някакво бъдеще. Боя се, че това един или двама души не могат да го видят, затова Конституция се прави от много хора, отнема много време." Така отговори бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов на въпрос на студенти за промени в основния закон на страна, по които се водят разговори в Народното събрание между политическите сили=

По думите му нещата са сложни и един от рисковете е именно кой ще направи тази конституционна реформа. Според него е несериозно да бъде премахнат институтът „главен прокурор“.

Най-големият проблем на тази Конституция – не може да се напише такава, каквато е в европейските страни, и да се сложи у нас. Не може да вземеш чуждия договор и да го сключиш със собственото си общество, обясни Костов.

Един от най-големите рискове за страната е на път да се разреши - да се разруши мафиотската пирамида, която е окупирала институциите, подчерта още Иван Костов.

Той смята, че България не е изправена пред катастрофален риск, независимо че институциите воюват помежду си. Едва ли, според Иван Костов, ще се повторят катастрофалните ситуации от 1997 г., ако не ескалира войната в Украйна и Русия не използва ядрено оръжие, например.

Русия очакваше, че ще предизвика катастрофа в Европа, отбеляза той. Оказа се, че Европа с гъвкавата си икономика се адаптира по-бързо от очакваното – за около 10-11 месеца, допълни Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай