Сряда,

Костадинов скочи. "Възраждане" готови на нови протести

От: СТАНДАРТ -
6888
Костадинов скочи. "Възраждане" готови на нови протести
A
A
A

„Възраждане“ ще подкрепи Националната асоциация на зърнопроизводителите, ако последва примера на сродните ѝ организации в  Румъния и Чехия и реши да организира протести. Това обяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. Партията му съобщи, че през  последните три месеца в България са внесени над 300 хил. тона слънчоглед от Украйна. Никой не контролира този внос относно фитосанитарния контрол, което означава, че ние не знаем какво точно се внася и дали е подходящо за консумация от българските потребители, каза Костадинов.

Отсъствието на фитосанитарен контрол поставя под съмнение качеството и би могло да постави в риск здравето на всеки българин.

„Внасянето на зърнени и маслодайни култури от Украйна поставя в затруднено положение  българските производители, тъй като внесеното е на много ниска цена, само за да бъде изкупено. Освен съмнителното качество, което има, по този начин срива родното производство заради цената.

Предвид времената, в които се намираме, и затрудненията, пред които са изправени всички производители в България с евтиния внос със съмнително качество, България рискува да се откаже и от малкото продоволствена независимост, която има като държава”, каза лидерът на „Възраждане”.

Ето какво още гласи позицията на д-р Костадин Костадинов:

„Известно е, че едва 20 % от стоките в големите  хранителни вериги  са български, което в усложнената обстановка в целия свят ни изправя пред опасността да не разполагаме с храна, произведена в България

Известно ни е също, че българите са  сред най-бързо изчезващите нации в света, а липсата на качествена храна би довела до ускоряване на тази мрачна статистика.

„България не може да си позволи да внася зърно, което не е преминало фитосанитарен контрол, и да го предлага за консумация на гражданите си. Не можем да си позволим и да затваряме повече производства, а  вносното да е преди родното.

Ако НАЗ реши да организира протестира по примера на сродните ѝ организации в Румъния и Чехия, „Възраждане“ ще ги подкрепи с всички сили и на площада. Ще внесем всички видове запитвания и ще противодействаме на поредната атака, която идва отвън. Този път към българското производство”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички