Костадинов скочи. "Възраждане" готови на нови протести

Бранят родното зърно от украинския внос

Костадинов скочи. "Възраждане" готови на нови протести | StandartNews.com

„Възраждане“ ще подкрепи Националната асоциация на зърнопроизводителите, ако последва примера на сродните ѝ организации в  Румъния и Чехия и реши да организира протести. Това обяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. Партията му съобщи, че през  последните три месеца в България са внесени над 300 хил. тона слънчоглед от Украйна. Никой не контролира този внос относно фитосанитарния контрол, което означава, че ние не знаем какво точно се внася и дали е подходящо за консумация от българските потребители, каза Костадинов.

Отсъствието на фитосанитарен контрол поставя под съмнение качеството и би могло да постави в риск здравето на всеки българин.

„Внасянето на зърнени и маслодайни култури от Украйна поставя в затруднено положение  българските производители, тъй като внесеното е на много ниска цена, само за да бъде изкупено. Освен съмнителното качество, което има, по този начин срива родното производство заради цената.

Предвид времената, в които се намираме, и затрудненията, пред които са изправени всички производители в България с евтиния внос със съмнително качество, България рискува да се откаже и от малкото продоволствена независимост, която има като държава”, каза лидерът на „Възраждане”.

Ето какво още гласи позицията на д-р Костадин Костадинов:

„Известно е, че едва 20 % от стоките в големите  хранителни вериги  са български, което в усложнената обстановка в целия свят ни изправя пред опасността да не разполагаме с храна, произведена в България

Известно ни е също, че българите са  сред най-бързо изчезващите нации в света, а липсата на качествена храна би довела до ускоряване на тази мрачна статистика.

„България не може да си позволи да внася зърно, което не е преминало фитосанитарен контрол, и да го предлага за консумация на гражданите си. Не можем да си позволим и да затваряме повече производства, а  вносното да е преди родното.

Ако НАЗ реши да организира протестира по примера на сродните ѝ организации в Румъния и Чехия, „Възраждане“ ще ги подкрепи с всички сили и на площада. Ще внесем всички видове запитвания и ще противодействаме на поредната атака, която идва отвън. Този път към българското производство”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай