Комисията за нов Изборен кодекс все пак ще заседава

14 НПО-та отказаха да присъстват

Комисията за нов Изборен кодекс все пак ще заседава | StandartNews.com

София. Гражданската комисия за изработване на нов Изборен кодекс все пак ще се състои при драконовски мерки за сигурност в сградата на парламента от 15.00 часа.

Председателят на комисията и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова обяви нейното заседание още преди седмици. Тя неколкократно призова гражданските организации да не се отказват от участие в комисията и да не се влияят от обстоятелствата около парламента.

От съображения за сигурност, от НСО поискаха списъци с всички заявили участие.

По предварителна информация, в комисията ще участват 120 души от различни граждански движения и организации.

В комисията има и представители на Атака. До 14.00 те все още не бяха заявили дали ще присъстват. От администрацията на парламента уточниха, че избраниците на Волен Сидеров в момента заседават дали ще участват в следващите заседания на Народното събрание.

14 неправителствени организации изпратиха декларация до зам.-председателя на НС Мая Манолова по повод отправената покана от ръководството на Народното събрание да се включат в обществено обсъждане на промени в изборното законодателство, съобщи БГНЕС.

"Заявяваме, че няма да участваме в консултации, докато не бъдат изпълнени следните искания:

Оставка на правителството. Провеждане на избори не по-късно от месец октомври 2013 г. Промени на изборното законодателство, включващи следния задължителен минимум от изменения в Изборния кодекс: Възстановяване на преференцията в пропорционалните листи - с праг за отчитане на преференциите, който ще даде реална възможност за разместване на водачеството на листата; Създаване на актуален регистър на избирателите; Изработване на дефиниция за политическа реклама и задължение за ясно обозначаване на всяко платено съдържание в медиите. Да се гарантира безплатно време за отразяване на кампанията в обществените медии.

В административно наказателните разпоредби на Изборния кодекс да се предвиди и санкция за непубликуване от медиите на договорите им с политическите партии и кандидатите за отразяване на кампанията; Методиката за определяне на изборния резултат да бъде част от Изборния кодекс; Да се гарантира сигурността при отпечатване, съхранение и разпространяване на изборните книжа и бюлетини – да се създаде възможност наблюдателите да имат достъп до етапите на отпечатване, съхранение и разпространение на изборните книжа и бюлетините.

Изборният кодекс да включи разпоредби, детайлизиращи реда и начина за съхранение и разпространение на изборните книжа, бюлетини и печати. Бюлетините и/или кочаните да имат серийни номера. В Изборния кодекс да се регламентира, че броят на получените от СИК бюлетини е с 10% над броя на избирателите в съответната секция. Да се регламентира начинът за определяне броя на бюлетините, които се отпечатват за чужбина;
Промяна в изискването за брой подписи за издигане на независим кандидат за народен представител от Инициативен комитет.

В Кодекса на добрите изборни практики на Венецианската комисия се препоръчва, да не се изисква подкрепата на повече от 1 % от избирателите в съответния район; Предоставяне на възможност всеки избирател да провери в кои подписки на партии, коалиции и кандидати фигурира, чрез електронна проверка през сайта на ГД "ГРАО"( каквато има за проверка в избирателните списъци).

Всеки лист от подписките да има поле, което да съдържа името и подписа на лицето, пред което гражданите са попълнили личните си данни и са положили подпис в списъка;

Изборният кодекс да включи и процедурни правила за разглеждане на жалби и сигнали, свързани с неправилно прилагане на изборните правила, начина на протичане на предизборната кампания, отразяването на предизборната кампания в медиите.

Да се въведат гаранции за задължително произнасяне от ЦИК по жалби и сигнали на граждани, наблюдатели, застъпници, както и ясен регламент за водене на публичния регистър на жалбите и сигналите от изборната администрация; Всички решения на изборната администрация, които са определящи за произвеждането на изборите, да подлежат на съдебен контрол, заявяват организациите.

Под декларацията са се подписали: Институт за развитие на публичната среда - Антоанета Цонева, Председател на Управителен съвет; Асоциация на европейските журналисти – България - Кристина Христова – Председател на Управителен съвет; НПО Линкс - Теодора Гандова, Председател на Управителен съвет; Алфа Рисърч - Боряна Димитрова, Управител; Сдружение "Корективи" - Геновева Петрова; Център за независим живот - Капка Панайотова, Директор; Център за либерални стратегии - Даниел Смилов, Програмен директор;
Фондация "Европейски институт" - Любов Панайотова, Директор; Български институт за правни инициативи - Биляна Гяурова – Вегертседер, Директор; Български хелзинкски комитет - адв. Маргарита Илиева, Директор на Правната програма; Сдружение "Болкан Асист" - Славея Христова, Изпълнителен директор; Форум Гражданско Участие – Ива Таралежкова, Председател на Управителен съвет; Сдружение "България на гражданите" - Георги Атанасов, Председател на Управителен съвет; Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия – Антонина Желязкова, Директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай