Коментатор: Бежанците са от Афганистан и Иран

С появата на иранците се поставя и още един въпрос – този за коронавируса

Коментатор: Бежанците са от Афганистан и Иран | StandartNews.com

Потокът от мигранти е изкуствено иницииран от Турция като начин да се окаже натиск върху Европейския съюз, заяви пред бТВ Боян Чуков, експерт по международна сигурност. Той коментира вече добре познатата теза, че Анкара изнудва европейските страни, за да си осигури финансиране за приютяване на бежанци от военни конфликти.

„Това нагнетяване на гръцко-турската граница е абсолютно изкуствено, тъй като без проверка хората са вкарани в „ничията земя“, след което Турция не позволява те да се върнат обратно, а Гърция не ги пуска вътре“, каза Чуков.

„В западните медии излезе информация, че на автобусите на една фирма, която ги извозва, пише: „Вратата към Европа“. Обяснявали са им, че границата е отворена. Оказва се обаче, че са излъгани и те не са отворени“, коментира още експертът.

По думите му сред бежанците почти няма сирийци. Те са афганистанци и иранци. Според Боян Чуков с появата на иранците се поставя и още един въпрос – този за коронавируса, тъй като Иран е една от най-засегнатите страни.

„България в момента има едно голямо предимство. Политиката на Турция е нула проблеми със съседите се провали. Тя обаче има проблеми с всички съседи, а само с България не. Нашата страна се превърна в естествен „интерфейс“ между ЕС и Турция. Затова и нашият премиер в срещата си с Ердоган ще говори и от името на ЕС и ще получи послание за ЕС“, каза още експертът по международна сигурност.

„На 5 март имаше насрочена среща в Истанбул между Германия, Франция, Турция и Русия. Сега се подразбира, че тя няма да се проведе, защото Путин категорично отказва да отиде там. Най-вероятно на 5 март Ердоган ще отиде в Русия“, обясни бившият ни консул в Одрин Георги Димов.

Чуков прогнозира, че до срещите между Ердоган и Путин обстановката ще се нагнетява, включително и на нашата граница. На 5 или 6 март той очаква двамата да се разберат и да тръгне деескалация, към която призовават САЩ и ЕС.

Според Димов обаче няма да се стигне до деескалация на напрежението, тъй като противоречията в Сирия са много големи, най-вече в Идлиб. „И Русия, и Иран са твърдо зад сегашния режим на Башар Асад“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай